Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Leïla Slimani "Uspavanka"

Prvo poglavlje otkriva sve: djeca su mrtva! Dadilja ih je ubila

Foto: arhiva Fraktura
25.09.2018.
u 13:22

Jedna majka jednog dana sasvim iznenada ranije dolazi s posla. Otvara vrata stana i zakorači u najgoru noćnu moru svakog roditelja: djeca su mrtva.

Tim zastrašujućim scenama, nakon kojih se prolama vrisak nalik rici zvijeri u stupici, počinjen roman “Uspavanka” francuske novinarke i književnice Leïle Slimani (Fraktura, urednik Seid Serdarević, prijevod Vlatka Tor, 139 kuna), roman koji je svojoj autorici donio najvažniju francusku književnu nagradu – Goncourt.

A autorica čitatelja, nakon šokantnog početka, uvlači u priču predstavljajući glavne junake. Madi bračni par s dvoje djece, u trenutku kada se majka odluči vratiti na posao, s mukom pronalazi dadilju koja će ih čuvati u njihovu stanu. Isprva se čini da su dobili glavnu zgoditak na lutriji, jer mirna i povučena Louise djeluje kao predana dadilja, djeca je obožavaju, a ona radi i sve ostale poslove malog kućanstva, te tako roditeljima osigurava mnogo više vremena koje provode na svojim poslovima...

No, iza te idile skrivaju se vrlo zlokobne stvari. Kroz priču o dadilji koja u trenutku sloma ubija djecu Slimani zapravo daje razorno točnu sliku suvremenog društva i našeg načina života u njemu. Bavi se ona ovdje i pitanjima migranata, ovrha, sloma osiromašenih, ali i onim temeljnim pitanjima: što je to dobro majčinstvo? Što dobro roditeljstvo? Kako se pojedini roditelji nose s teretom nametnutih lažnih ideala? Mnogo je zapravo tema uključeno i ovaj mudar, iako nevelik, roman. Sve su složene na način na koji upravo djeca slažu puzzle: spretno i promišljeno, tako da sasvim prirodno ulaze jedna u drugu, nadopunjuju se i čine neraskidivu cjelinu.

Ni to što u prvom poglavlju čitatelj doznaje tragičan kraj ove priče nije mana, već prednost, onaj čarobni sastojak koji čitatelja nagoni da ovaj roman doslovno ne ispušta iz ruku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije