Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salon mladih u HDLU

Prvo nagrade mladima, pa izložba najboljih ‘seniora’

Duje Jurić
Ognjen Karabegović/Halopix/PIXSELL
01.08.2014.
u 13:32

Godišnja izložba članova HDLU-a, najuglednijih i ponajboljih naših umjetnika, protezat će se galerijom Prsten

        Večeras, u Domu HDLU-a, a nakon što se proglase nagrađeni na Salonu mladih koji je upravo zatvoren u tom prostoru, na redu je nova likovna atrakcija: godišnja izložba članova HDLU-a, dakle najuglednijih i ponajboljih umjetnika u nas danas. Tu smotru najnovije hrvatske umjetničke prakse koja se proteže Galerijom Prsten, prate još dvije gostujuće izložbe. U Galeriji PM gostuje deset članova umjetničkog društva WKB – Westdeutcher Kunstlerbund iz Njemačke, a u Galeriji Bačva petero članova litavskog umjetničkog društva Public Enterprise Artkomas.

– Bit će izloženo više od 100 radova, točno onoliko koliko je i autora na izložbi, za koju je važno reći da nije žirirana. Autorima je jedino tema bila određena, a to je “Umjetničko djelo i književno djelo” – kaže Tea Hatadi, kustosica iz HDLU-a.

– To pak znači da će tu biti puno art-knjiga, takozvanih “artbookova”, crteža i kolaža, instalacija, i da će prevladavati kombinirana tehnika. Radovi se kreću u “zadanim” dimenzijama koje ne prelaze bitno format 100x70 cm – najavljuje Tea Hatadi.

– Svake godine naša godišnja izložba privuče veliku pažnju. Nije ni čudno jer tu ćete naći najnovije radove Duje Jurića, Ines Krasić, Alena Novoseleca, Koraljke Kovač, Andreje Pavetić... ili mlađih autora. Pa su tu Vanja Trobić, Sebastijan Dračić, Nikola Vrljić, Ivona i Ivana Jurić... – kaže naša sugovornica. Uz jake njemačke snage željne suradnje s nama, svakako će biti zanimljivo vidjeti kako umjetnici Artkomasa iz Litve Yurate Mykolaityte, Klaudijus Petrulis, Alius Berdenkovas, Paulius Juska, Alonas Stelmanas predstavljaju politiku udruženja koje je kao je javna ustanova osnovano 2006. u Kaunasu. Cilj im je poboljšati dostupnost kulture, smanjiti kulturni jaz između grada i njegove periferije te pomoći mladim umjetnicima da se snađu na tržištu kako bi se lakše integrirali u rang profesionalnih umjetnika..     

>> Oni ‘proriču’ budućnost hrvatske umjetnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije