Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMOCIJA KNJIGE „UREDNIŠTVO“

Prvi udžbenik o uređivanju medija u Hrvatskoj

doc.dr.sc. Gordana Tkalec i doc.dr.sc. Željko Krušelj
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
13.09.2019.
u 16:00

„U Hrvatskoj nema literature, niti znanstvene niti priručničke, koja bi se bavila važnim problemom uređivanja medija te je knjiga osmišljena kao pomoć u radu svakome uredniku“, ističe autorica doc.dr.sc. Gordana Tkalec

Promocija knjige „Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba“, autora doc.dr.sc. Gordana Tkalec i doc.dr.sc. Željko Krušelj, koju izdaje Sveučilište Sjever, održat će se u utorak, 17. rujna, u 19 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu.

Knjiga je rađena u formi znanstvene monografije, a služit će i kao udžbenik na Diplomskom studiju Novinarstvo Sveučilišta Sjever. Knjigu će, osim autora, predstaviti i neki od najvažnijih hrvatskih urednika i novinara.

„U Hrvatskoj nema literature, niti znanstvene niti priručničke, koja bi se bavila važnim problemom uređivanja medija te je knjiga osmišljena kao pomoć u radu svakome uredniku. Željeli smo kroz znanstveno istraživanje ovoga problema istodobno donijeti i znanstveni doprinos. Pozivali smo se mahom na američku relevantnu literaturu iz područja novinarstva i medija koje knjiga donosi u prijevodu“, ističe autorica doc.dr.sc. Gordana Tkalec.

„U knjizi se, zahvaljujući brojnim izvorima i primjerima, objašnjava uređivačka struktura i praksa u preddigitalnom razdoblju, kada su u medijima dominirale tiskovine, a naposljetku, objašnjava i što se sve u medijima dogodilo nakon dominacije najrazličitijih internetskih medija i platformi te kakva je budućnost medija“, dodaje suautor doc.dr.sc. Željko Krušelj.

Monografija na temelju domaćih i inozemnih iskustava odgovara na pitanje kakav bi trebao biti stručni, obrazovni i intelektualni doseg današnjeg urednika, i to ne samo u medijima, već i u cjelokupnom izdavaštvu. U realizaciji knjige autorima su informacijama iz svojih redakcija i izdavačkih kuća pomagali brojni urednici i medijski stručnjaci čime ona dobiva dodatnu praktičnu i činjeničnu utemeljenost. Jedno je poglavlje rezultat istraživanja stanja u medijima koje su kroz projektnu nastavu proveli studenti Diplomskog studija Novinarstvo Sveučilišta Sjever koji su većinom već zaposleni u različitim medijskim kućama. Nekoliko nastavnika sudjelovalo je u grafičkom i tehničkom oblikovanju knjige, a u opremi su velikim dijelom korištene fotografije nastavnika i studenata Sveučilišta nastale kroz terensku nastavu, radionice i studentske tribine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije