Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prve procjene

Sedam milijardi kuna štete od potresa na spomenicima i objektima kulture u Zagrebu

Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
Foto: Boris Ščitar
VL
Autor
Denis Derk
28.05.2020.
u 12:37

Prema prvim procjenama štete nastalim zbog potresa na spomenicima kulture i objektima kulture u Zagrebu i okolici iznosi sedam milijardi kuna

- Prve preliminarne procjene šteta od potresa u Zagrebu na kulturnim spomenicima i institucijama kulture su sedam milijardi kuna - izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture.

- Ministarstvo je već prvog dana potresa bilo u kontaktu sa nadležnim Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode te smo vrlo brzo krenuli u popis štete. Sada smo u fazi pripreme dokumentacije za Svjetsku banku ali i za Europski fond solidarnosti - rekla je ministrica.

Bez dokumentacije i popisa šteta, ne može se očekivati pomoć međunarodne zajednice i institucija, naglasila je ministrica kulture. 

- Dio sredstava od investicijskog održavanja Ministarstvo je prenamijenilo za hitne sanacije nekih institucija na kojima su već počeli radovi - rekla je ministrica. Između ostaloga, nabavljaju se skele kako bi se zaštitili vrijedni spomenici kulture i sakralni i kulturni objekti teško stradali u potresu od 22. ožujka. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:47 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije