Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Kafka na žalu"

Prva nova produkcija zagrebačkog HNK, pretpremijerno u lipnju

Foto: HNK Zagreb
16.06.2020.
u 16:33

Predstava "Kafka na žalu" temeljena na djelu Harukija Murakamija, u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, prva je nova produkcija Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nakon popuštanja mjera uvedenih radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Pretpremijera predstave bit će 26. lipnja, a premijerna izvedba očekuje se u rujnu, najavili su u utorak iz zagrebačkoga HNK.

"Kafka na žalu" Harukija Murakamija jedan je od onih romana koji su označili početak 21. stoljeća, u kojemu se isprepliću svijet živih i mrtvih, svijet snova i sjećanja, a stvarnost se neprestano umnožava.

Tinejdžer Kafka, kojega u predstavi glumi Matija Čigir, bježi od kuće u potrazi za majkom i misli da je nalazi u tajanstvenoj gospođici Saeki (Alma Prica), a starac Nagata (Dragan Despot) kreće u potragu za polovicom svoje sjene koja je nestala u djetinjstvu, za vrijeme američkog napada na Japan.

"Susret ova tri života u potrazi za smislom pruža dragocjeni materijal za kazalište. Njihova potraga ilustrira krajnji tragični paradoks čovjeka bačenog u neizrecivu sudbinu, a opet odgovornog, jer je osuđen da mu da smisao", ističe se u najavi predstave.

Ovo, možda najvoljenije i najčitanije Murakamijevo djelo, kreće od Edipova mita o dječaku koji bježi od oca, radikalnog konceptualnog umjetnika Johnnyja Walkera, te na tom putu susreće ženu tajanstvene prošlosti s kojom ulazi u strastveni odnos. Tu su i pukovnik Sanders iz reklame za KFC, prostitutka koja čita Hegela, mladi vozač kamiona koji kao Indiana Jones kreće u potragu za ulaznim kamenom, starac Nagata koji razgovara s mačkama te priča o nacističkom monstrumu Eichmannu koji ne razumije u čemu je njegova odgovornost za smrt milijuna Židova, dodaje se u najavi predstave.

Haruki Murakami pisac je "odvažnosti i suptilnosti, a njegovo pisanje sofisticirano i duhovito, njegove opsesije su gubitak, usamljenost i ljubav", ističu iz HNK.

Uz Almu Pricu, Dragana Despota i Matiju Čigira, u predstavi glume Krešimir Mikić (Johnny Walker), Goran Grgić (pukovnik Sanders iz reklame za KFC), Nina Violić (Setsuko Okamochi) i Ksenija Marinković (mačka Otsuka) te Siniša Popović, Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Nikša Kušelj, Igor Kovač, Ivana Boban, Iva Jerković, Iva Mihalić, Luca Anić, Tin Rožman, Ivan Colarić, Marin Klišmanić, Tesa Litvan i Marin Stević.

Scenograf je vizualni umjetnik David Maljković kojemu je ovo prvi autorski rad u kazalištu, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, koreograf Šimun Stankov, dramaturginja Mirna Rustemović, dizajn svjetla i videa Sonda 4 i Toni Soprano Meneglejte.

Pretpremijerne izvedbe na rasporedu su i 27. lipnja te 1. i 2. srpnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije