Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Provokativni baletni ples uz glamur Michal Negrin

'Split,20110404 - Balet Napoli/Carmen u HNK Split Snimio Matko Biljak'
'Matko Biljak'
06.04.2011.
u 15:24

Fragmente trećeg čina klasičnog baleta "Napoli" na scenu prenosi Johnny Eliasen, a koreografkinja Valentina Turcu postavlja svoje viđenje "Carmen"

Ravnateljici splitskog Baleta Almiri Osmanović ostvarila se želja. Oduvijek je, otkrila je novinarima, htjela postaviti dio baleta Augusta Bornovillea, plesača, koreografa, osnivača danskog Kraljevskog baleta, a sutra će Balet HNK Split premijerno izvesti njegove balete "Napoli" i "Carmen".

Fragmente trećeg čina klasičnog baleta "Napoli" na splitsku scenu prenosi koreograf Johnny Eliasen, zvijezda danskog Kraljevskog baleta, koji je počeo plesati sa sedam godina.

Dvije podjele

A koreografkinja i plesačica Valentina Turcu postavit će svoje viđenje baleta "Carmen" na glazbu istoimene baletne suite Rodiona Ščedrina, odnosno njegove obrade čuvenog Bizetova glazbenog predloška.

– Riječ je o brzim, složenim, teškim elementima i specifičnoj tehnici. Plesači moraju biti vrhunski, sa sjajnom naobrazbom. Imamo dvije podjele, ne znam koja je bolja, najavljuje uoči druge ovosezonske baletne premijere Almira Osmanović.

Kostimografiju za prvu jednočinku, balet "Napoli", potpisuje Naida Kromić, dok je scenografiju izradila Dinka Jeričević.

– Cijela je priča o Carmen vječna. Ona je antiheroina, oslobođena svih predrasuda. Inspiriram se tijelima i energijama plesača koji su bezobrazno lijepi, temperamentni, provokativni. Bitno mi je da se balerine na sceni osjećaju kao žene i da se baletani osjećaju kao pravi muškarci – kaže Valentina Turcu, koja nakon lanjske premijere Ravelova "Bolera" u Split ponovno donosi ples natopljen španjolskim podnebljem i uzavrelom ciganskom krvlju.

Kostimi Michal Negrin

Na sutrašnjoj baletnoj premijeri osjetit će se i dašak svjetskog glamura. Naime, kostime za "Carmen" kreirala je je Michal Negrin, proslavljena dizajnerica nakita, odjeće i modnih dodataka koje nose najveće zvijezde svjetskog šoubiznisa. Valentina Turcu šest je dana u tvornici Michal Negrin u Izraelu s njom radila na atraktivnim kostimima ukrašenim kristalima Swarovski, šljokicama, ružama. Dinka Jeričević autorica je scenografije i za "Carmen".

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:02 07.04.2011.

uuuuffff bovis voli pvovokativne plesove i elton đona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije