Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Proslavite s Matijom Dedićem 25 godina njegove karijere

Matija Dedić
Foto: Davor Višnjić / Pixsell
1/3
09.04.2019.
u 15:50

Jedan od najtalentiranijih hrvatskih glazbenika, majstor jazza koji je u karijeri osvojio više od trideset Porina u zagrebačkoj dvorani Studentskog centra u subotu će održati veliki slavljenički koncert

U subotu u zagrebačkom Studentskom centru glazbenik Matija Dedić predstaviti zajednički glazbeni opus s brazilskim kontrabasistom  Romulom Duartem i francuskim bubnjarom Manuom Katchéom, s kojima je lani u srpnju  Parizu snimio zajednički album. Radi se o pretežno novim autorskim kompozicijama  koje su drukčije od prethodnih uradaka i nisu toliko contemporary jazz.

- Album izlazi za Alliance records iz NY i to je moje 5 izdanje za strano tržište.Vjerujem da je dobar dio moje publike duže vrijeme i očekivao takav album. Moglo bi se reći, ovo sam novi ja. Radi se o manje zahtjevnoj glazbi koja bi, nadam se, trebala bila prihvatljivija i široj publici - više groove plus neka vokalna gostovanja - rekao je Dedić dodajući kako ideja vodilja nije bila da projekt bude komercijalan s obzirom na to da to nije njegova suština.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U povodu 25 godina umjetničkog stvaranja Matija Dedić, koji je u karijeri osvojio više od trideset nagrada Porin,  održat će slavljenički koncert u kino dvorani Studentskog centra, Savska 25, u subotu, 13. travnja u 20 sati. Matija će ovim koncertom, u sklopu Musicology Barcaffe Sessions Hrvatska, proslaviti svoje umjetničko stvaranje, a koncert je najava dugoočekivanog ZG Jazz Festivala, pod pokroviteljstvom grada Zagreba.

- Manua poznajem iz davnih dana dok smo zajedno surađivali na albumu Zlatana Stipišića Gibonnija. Manu u javnosti nije prepoznat samo preko impresivnog sudjelovanja na kultnim albumima komercijalnih izvođača poput Stinga, Peter Gabriela, Simple Minds, Tracy Chapman; nego dugi niz godina surađuje s velikim ikonama jazz glazbe poput Jana Garbareka, Tomasza Stanka, Michele Petruciania i radi svoje albume i glazbu za etiketu ECM koja mi je vrlo bliska i pod čijim sam utjecajem od mladih dana. Upravo ti njegovi radovi, nakon detaljnijeg proučavanja, oblikovali su jasan izbor bubnjara za moj novi projekt.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Manu je izvukao iz mene potpuno novi pristup sviranju i upravo je to označilo ostvarenje moje želje i težnje. Presretan sam što je, osim na radu na mom albumu, pristao i na live koncerte u Zagrebu i Beogradu te se nadam da će s vremenom koncerata biti i više; ako mu njegove obaveze to budu dozvoljavale, s obzirom na to da se radi o bubnjaru koji je jedno od vodećih svjetskih bubnjarskih imena i svojevrsna legenda – zaključio je Dedić.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije