Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć hrvatskog filma i novih medija

Program svečanog otvorenja u kinu Kaptol Boutique Cinema - besplatno!

Noć hrvatskog filma i novih medija
Foto: PR
1/9
24.10.2019.
u 08:23

Svečano otvorenje u petak u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema uz koncert filmske glazbe, novu epizodu Profesora Baltazara, Itu Rinu i Zvonimira Rogoza, te mlade nade

6. Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se ovaj petak 25. listopada u osam hrvatskih gradova (Zagreb, Sisak, Otočac, Mali Lošinj, Split, Koprivnica, Vukovar, Dubrovnik) te pet država (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Madžarska, Italija).

Ovdje možete pogledati jingle:

Noć hrvatskog filma i novih medija 2019. from Noc hrvatskog filma on Vimeo.

Svečano otvorenje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" će se održati u petak 25. 10. u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema s početkom u 20 sati. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan.

Šestu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema u 20 sati otvoriti koncert 'Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali poput Vlaka u snijegu, Putovanja na mjesto nesreće, Servantesa iz Malog Mista, Tko pjeva zlo ne misli, Ne daj se Floki i dr.

Program svečanog otvorenja vodit će filmski i kazališni glumac Goran Grgić.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika, od kojih je Boško Picula selektor za igrani film, a Tomislav Gregl selektor za animirani film, sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 20:45 u Kinu Kaptol Boutique Cinema otvara blok zanimljivih retro filmova, koji započinje filmom Surogat oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu.

Nakon njega slijedi dokumentarni film Dobro došli u Zagreb Dragutina Vunaka, a zatim restaurirani animirani film iz Zagreb filma, Kolekcionar nedavno preminulog Milana Blažekovića, često nazivanim hrvatskim Disneyem. Na programu zatim slijedi dokumentarni film “Nek se čuje i naš glas” redatelja Krste Papića, a radi se o digitalno restauriranoj kopiji. U film se na duhovit način opisuju ilegalne radio stanice u kućnoj radinosti, koje se kao zečevi množe širom Hrvatskog Zagorja i Podravine.

Prvi put na velikom kino platnu u kinu Kaptol Boutique Cinema, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imati će priliku pogledati sasvim novu epizodu Profesora Baltazara, naslova Augustova treća sreća snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o profesoru Baltazaru. Nova epizoda snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode, a sedmominutni animirani film režirao je koautor originalnog serijala Profesor Baltazar, Boris Kolar.

U foajeu kina moći će se razgledati zanimljiva izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji 'slikom' pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest, a na prethodnim su Noćima hrvatskog filma bili omiljena 'kulisa' za okidanje veselih selfieja.

Nakon pauze slijedi blok igranih filmova.

Najmlađi redatelj ovogodišnje Noći hrvatskog filma i novih medija ima samo 21 godinu, ime mu je Svebor Mihael Jelić i autor je filma Zagrebački ekvinocij, filma o kulturi, generaciji i noćnom životu. Na filmu je radilo stotinjak mladih ljudi u rasponu 16 – 25 godina, a u sporednim ulogama su ga podržali Ksenija Marinković, Goran Grgić, Ozren Grabarić i dr.

Ovdje možete pogledati trailer za film:

Domaće glumačke legende, Ita Rina i Zvonimir Rogoz ponovno su pred domaćom publikom u nezaboravnom klasiku, A život teče dalje, češkom filmu koji je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu, a najviše u Komiži, te je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.

Za kraj noćnog programa tu su uzbudljivi novi mediji i film TK Damira Očka koji u središte pozornosti ponovo vraća umjetnikovo zanimanje za jezik, tijelo i njegov odnos sa socio-političkim kontekstom „fizičkog prisustva“. Damir Očko, dobitnik ovogodišnje prve HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, jedan je od najzapaženijih hrvatskih vizualnih umjetnika svoje generacije, a Predstavljao je Hrvatsku na 56. bijenalu u Veneciji 2015.

Ulaz na svečano otvorenje u Zagrebu u Kinu Kaptol Boutique Cinema je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama.

Misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 25. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja.

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan! Sponzor manifestacije je Zagrebačka banka. “Noć” su podržali HAVC, Grad Dubrovnik, Gradska skupština Grada Zagreba, i Grad Otočac. Manifestacija se već tradicionalno održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije