Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzej za umjetnost i obrt

Produžena izložba Svjetlana Junakovića – dosad ju je vidjelo više od tisuću ljudi

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
16.10.2020.
u 12:49

Izložba "Breaking news" ilustratora Svjetlana Junakovića produžena je do 25. listopada, a dosad ju je, uz besplatan ulaz i unatoč okolnostima uzrokovanima pandemijom, pogledalo više od tisuću posjetitelja.

"Unatoč neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, brojnih ograničenja i mjera opreza, pozitivno smo iznenađeni interesom javnosti i brojem posjetitelja koji su došli na izložbu i u naš muzej", rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnosti i obrt. 

Dodaje kako taj podatak govori u prilog njihovim vjerovanjima da želja za umjetnosti i kulturom nikada ne jenjava te je pokazatelj potrebe čovjeka da, bez obzira na vrijeme i okolnosti, u umjetnosti pronađe nove inspiracije i izvore optimizma.

Nekoliko dana prije zatvaranja izložbe, 23. i 24. listopada, održat će se posljednje stručno vodstvo i susret s umjetnikom, te kreativna radionica za djecu Pedagoškog odjela MUO. 

Izloženo je oko devedeset skulptura i tridesetak crteža nastalih od 2016. do 2019. Predstavljene su serije zidnih skulptura, monumentalne slobodnostojeće skulpture, statuete i projekcije odabranih skica iz crtaćih blokova u kojima autor prenosi živopisnu atmosferu slikovnog pripovijedanja sličnog stripu ii animiranom filmu. 

Kustosica izložbe je Jasmina Fućkan, voditeljica Zbirke kiparstva i bjelokosti Muzeja za umjetnost i obrt. Uz izložbu je tiskan istoimeni katalog u sunakladništvu MUO-a i izdavačke kuće Sandorf.

Svjetlan Junaković (Zagreb, 1961.) diplomirao je kiparstvo na Accademiji di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine. Kontinuirano se bavi crtežom, ilustracijom i skulpturom, prvih 25 godina kao samostalni umjetnik, a sada kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu, autor je brojnih nagrađivanih knjiga za djecu, koje su izdane u više od 30 zemalja. Dvaput je bio nominiran za Hans Christian Andersen Illustrator Award, njegov je animirani film "Moj put" proglašen najboljim na Hrvatskom festivalu animiranog filma (2010.), a sudjelovao i  na festivalu u Annecyju te još stotinjak festivala.

Na izložbi u MUO je, među ostalim, predstavljena serija zidnih skulptura "Šibenik-Pušači", reinterpretacija skulpturalnog vijenca glava sa šibenske katedrale, donosi parodijsku referencu na Matisseovu sliku "Ples", te radovi koji preispituju klasične teme monumentalne plastike poput akta ili lika atletskog junaka ("Octopussy", "Casanova", "Šampion lake kategorije").

Njegovom je izložbom Muzej za umjetnost i obrt 8. rujna otvorio jesensku izložbenu sezonu, nakon šest mjeseci stanke zbog pandemije i posljedica potresa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije