Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita glazbe
Povratak na članak

Produljena autorska prava za diskografe i izvođače na 70 godina

Ministarsko vijeće EU produljilo je rok zaštite prava izvođača i diskografa na njihove snimke sa 50 na 70 godina. Brojni glazbenici pozdravljaju odluku za koju su se borili deset godina.

Komentari 8

ST
Starbuck
12:36 13.09.2011.

ak neces da te ljudi slusaju onda ne izdaj cd.

VL
OB
-obrisani-
12:30 13.09.2011.

Nikad mi nece biti jasno da netko moze biti \"vlasnik\" tri gitarska akorda rasporedjena u odredjenom taktu i to 70 godina,...pa cak to ostaviti i u naslijedstvo. Isto mi nece biti jasno kako netko moze da bude vlasnik nekoliko napisanihh recenica......???? Jos manje mi je jano da to mogu da naslijede pokoljenja.

VL
DU
Deleted user
12:35 13.09.2011.

znači i da se dotičnima, treba ukinuti plaćanje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno iz proračuna, a i drugim, nazovi umjetnicima.

VL
OB
-obrisani-
13:58 13.09.2011.

A kome placa Mr. Domingo za izvodjenje Verdia?

VL
Avatar jebb
jebb
14:54 13.09.2011.

Jedina sfera ljudskog djelovanja gdje napravis nesto jedanput, i prodas milione puta... Neka zive torrents...

VL
NH
N-Hudy
20:12 13.09.2011.

@kastor23... Izvođačka prava i autorska prava nemaju veze s mirovinskim i zdravstvenim. To imaju pravo samo oni koji imaju status glazbenika, a takvih nema puno, manje više samo ovi jako poznati imaju statuse. Jako je puno muzičara koji sviraju mnogo i žive od toga, a da nisu dobili status glazbenika, niti ikada budu. @jebb... Ne uspoređuj Ameriku i Hrvatsku. Tko će ovdje išta prodati u milijunima? Eventualno Mišo Kovač! @svi ostali Moj frend svira u bendu, ima snimljenih 2 albuma. Za izvođačka i autorska prava dobi ukupno u godini 1300kn, jer ovisi koliko ti se vrti pjesma. A da izdaš album ti treba 20000kn, jer od izdavačke kuće kupuješ vlastite primjerke za prodaju, 35 komada po 500kn. Ako te i besplatno izdaju, opet računaš troškove studija. Pa ak je vama to svima med i mlijeko, onda i vi svirajte, pa zaradite \"milijune\". Ili nemojte slušati muziku ak vam smeta!

VL
ST
Starbuck
22:14 13.09.2011.

@N-Hudy ne postoji \"status glazbenika\" - valjda mislis na status \"slobodnog umjetnika\", koji ne uzivaju samo glazbenici. odi na hzsu.hr pa vidi ko sve ostvaruje svoja \"ne-mala\" prava. ali to je druga tema. konkretno ovo je zakon koji ide na ruku samo velikim kompanijama, i nikom drugom. glazba je oduvijek biznis. sad je jos i birokratski biznis, a ak netko ima jos zabluda, u klasicnoj glazbi je najveca \"muzicka\" mafija.

VL
NH
N-Hudy
23:08 13.09.2011.

@Starbuck Imaš pravo, status slobodnog umjetnika, ali sam mislio skraćeno od umjetnika koji se bavi glazbom. A zato sam to i napisao, zbog tih velikih kompanija, kako kažeš. Htio sam samo napomenuti da ima i \"malih\" izvođača, tako da se ne govori samo o ovim \"facama\" na sceni, kojima ovaj zakon najviše odgovara. Pa kad ove sve Drozge, Severine itd. imaju te statuse, to je brutalno. Ali samo sam htio reć da je ipak dobro da ti neki \"mali\" izvođači, koji daju velike pare da im se izda album, koji nisu kakti umjetnici, ipak će sada možda imati kakvu takvu privilegiju. Mislim, budu imali kytu labudovu. Samo ne volim da se o svima koji su autori ne govori kao o ovim lopinama. A da te neke zvijezde kod nas treba zakonom zabraniti, to se slažem! :)

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.