Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči premijere Baleta HNK Zagreb

Proba za novi hit Lea Mujića "Ponos i predrasude" na Dan hrvatskog baleta

Foto: Boris Ščitar
1/6
04.11.2020.
u 17:06

        Danas je Dan hrvatskog baleta. U HNK Zagreb je obilježen generalnom probom novog baleta „Ponos i predrasude“ kojeg po slavnom romanu Jane Austin koreografira i režira Leo Mujić.

Kreativcu koji svakim svojim novim djelom značajno podiže ljestvicu kvalitete, ovo je treće veliko književno djelo koje je za zagrebački Balet ‘preveo’ na jezik najteže i najljepše umjetnosti. O kakvoj se posebnosti radi govori i činjenica da je riječ o prvoj baletnoj verziji romana kojeg smo bezbroj puta vidjeli u filmskim i televizijskim inačicama, čime se na svom Istagramu pohvalilo i britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Nije ovaj balet bio nimalo lak posao, jer ne samo da je Leo Mujić morao stvoriti balet u kojem se stvarni događaji isprepliću s emocijama junaka, a koje su u duhu vremena iz romana, duboko potinuste pod strogim društvenim i staleškim normama.

U sve se, naravno, upleo i koronavirus, pa je tako premijera koju smo trebali vidjeti u ožujku ove godine na rasporedu ove subote, 7. studenoga. A na toj nas premijeri čeka još jedan veliki baletni spektakl, raskošno rasplesanog ansambla, pogođenih karaktera junaka i nevjerojatne glazbe. Kostimima, koji su savršeno plesni i scenični, dočarana je epoha, a svima dobro poznata priča u baletnom obliku postaje priča o ljubavi koja sve pobjeđuje, o nadi koja je jača od nevolja svakodnevice, što svakako vrijedi i za ovo naše nesretno koronavrijeme.  Jer ako su u njemu, i unatoč njemu, mogući veliku kulturni događaji, onda živi i nada da se svjetlo na kraju tunela ipak nazire.

I za kraj izvještaja iz mraka HNK Zagreb, tek podsjetnik: Dan hrvatskog baleta obilježava se u spomena na 4. studenoga 1876. godine kada je u HNK Zagreb praizvedena opera „Nikola Šubić Zrinjski“. Tada su, naime, u programskoj cedulji predstave, po prvi put navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova te opere, te se upravo taj dan slavi kao početak profesionalnog baleta u Hrvatskoj.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije