Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rujanska premijera

Proba orkestra u ZKM-u

Proba orkestra u ZKM-u
Foto: Promo
1/9
27.08.2018.
u 12:28

Fellinijeva genijalna ideja da snimi probu jednog orkestra kao socijalnu metaforu, osuvremenjena je i približena današnjem gledatelju.

Novu kazališnu sezonu otvaramo rujanskom premijerom „Proba orkestra” prema kapitalnom djelu Federica Fellinija, velikog majstora filmske umjetnosti, u režiji i scenografiji Edvina Liverića, prema tekstu Nine Mitrović, glazbi Nino Rota/Merima Ključo.

Fellinijeva genijalna ideja da snimi probu jednog orkestra kao socijalnu metaforu, osuvremenjena je i približena današnjem gledatelju. Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena.

Premijerna izvedba „Probe orkestra“ s glumačko - glazbenim ansamblom je 15.rujna 2018.

Pogledajte trailler - scene sa probe „Probe orkestra“

Federico Fellini, veliki majstor filmske umjetnosti, 1978. stvara jedno od svojih kapitalnih djela fantastičnog realizma – film Proba orkestra. Kriza tadašnjeg društva Italije prodire u filmu kroz sve pukotine crkvene kapelice iz 13. stoljeća u kojoj orkestar proba. Četrdeset godina poslije ta socijalna alegorija nimalo ne gubi na aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama. Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Oslikava kaos koji živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji. To je djelo ujedno posljednje u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Nine Rote i Federica Fellinija, a filmska glazba jednako je bitan segment djela kao i njegov dramski predložak. Ilustracije uz predstavu djelo su slikarice Tisje Kljaković Braić, koja priprema izložbu radova nadahnutu predstavom.

Foto: Promo

“U suradnji s Ninom Mitrović, kao ponajboljom dramatičarkom u Hrvatskoj, osuvremenili smo Fellinijevu Probu orkestra i približili ju današnjem gledatelju, dok je za glazbeni dio angažirana svjetski poznata harmonikašica i skladateljica Merima Ključo. I kao što kaže jedan od likova u Fellinijevu filmu: ‘Tu smo da bismo zaljuljali pauka koji visi sa stropa ove dvorane.’”(redatelj Edvin Liverić)

Foto: Promo

Glumačko-glazbeni ansambl: Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Tihana Lazović, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk, Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić, Marin Živković.

Možete još uvijek nabaviti ulaznice za pretpremijernu izvedbu 14. rujna, više na: www.zekaem.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije