Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Proba orkestra – prva sezonska premijera u ZKM-u

Proba orkestra
Foto: Promo
1/18
18.09.2018.
u 14:23

Predstava je nastala u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića koji su osuvremenili Fellinijevu ‘Probu orkestra’

Prva ovogodišnja ZKM-ova premijera 'PROBA ORKESTRA' postavljena je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih ove subote, 15.09.2018. i od publike je izvrsno primljena, a prema riječima kazališih kritičara - 'Proba orkestra' svakako će biti zanimljiva svim onim umjetnicima, ali i svim ljudima koji bilo na poslu ili u obitelji imaju problema s poštovanjem autoriteta i pravila“, (Denis Derk, Večernji list).

Glasovitu filmsku „Probu orkestra“ Federica Fellinija i glazbu Nina Rote nije bilo lako prenijeti na kazališnu scenu. Predstava je nastala u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića koji su osuvremenili Fellinijevu ‘Probu orkestra’ i približili je današnjem gledatelju, dok glazbeni dio potpisuje Merima Ključo.

Foto: Promo

U ZKM-ovoj izvedbi kazališna „Proba orkestra“ orkestru je i njihovu odnosu s dirigentom pristupila kao metaforičnom prikazu naoko civiliziranog društva čije se vrijednosti naočigled raspadaju u anarhističkom kaosu koji ima sitnointeresne poticatelje. To dovodi do sveopće trivijalizacije profesionalizma i društvenih građanskih uzusa ponašanja.

Vrijedi navesti da glumci ZKM-a zaista i sviraju na sceni u orkestru, pa je tako na sceni glumačko-glazbeni sastav koji pokušava izvesti probu. Beskonačni pokušaji probe orkestra publiku nasmiju, jer se u svađama muzičara prepoznaju životne i društvene situacije. Uz glumce ZKM-a, koji su za ovu izvedbu radili i glazbene probe, u orkestru sviraju i mladi akademski glazbenici koji su imali poduku iz glume.

Foto: Promo

Glumačko-glazbeni ansambl: Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk, Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić, Marin Živković.

Predstava Proba orkestra nastala je na sceni ZKM-a uz podršku Grada Zagreba i Talijanskog instituta za kulturu.
Ugodnu ljetnu večer uzvanici i prijatelji predstave proveli su u ugođaju „la dolce vita“ čime je ZKM svečano je otvorio novu sezonu!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije