Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI DAMIRA HOYKE

Kratki tečaj mobilne fotografije - Brzina zatvarača i oštrina

Tečaj fotografije
Foto: Damir Hoyka
06.03.2018.
u 12:11

Neoštre fotografije nisu rezultat isključivo fokusiranja (izoštravanja) na krivu točku

U prošlom postu vidjeli smo da nam manualno podešavanje brzine zatvarača omogućuje kontrolu svjetline naše fotke. Jednako važan razlog za potruditi se oko ručnog podešavanja brzine zatvarača je što time kontroliramo još jedan ključni moment u fotografiji – oštrinu!

Neoštre fotografije nisu rezultat isključivo fokusiranja (izoštravanja) na krivu točku. Ako je brzina zatvarača prespora, dogodit će vam se neoštrina koju nazivamo 'motion blur'. Uzrok je to što se tijekom okidanja pomicao fotoaparat ili snimani objekt.

Formula za izbjeći članstvo u klubu 'onih koji uvijek stresu fotić' je sljedeća: ako snimate iz ruke, nazivnik brzine zatvarača neka vam bude veći ili jednak žarišnoj duljini (objektiva) kojom snimate. Dakle, ako snimate s 200mm, koristite 1/200 s ili veće brzine zatvarača. Onima koji baš vole disati za vrijeme okidanja ili treperiti od veselja preporučujem da brzinu zatvarača dodatno povećaju.

Dok je prvi slučaj motion blura većinom vezan uz one koje prijatelji stavljaju u kategoriju 'nema pojma', drugi često zna zabrinuti i 'znalce'. Posebice kad im supruga naredi fotkanje djetetovog rođendana ili poželi lijepu fotografiju njihovog psa u igri. Kako je kod mene aktualno ovo prvo, primjer kako ćete bez motion blura snimiti one koji se vole gibat, gibat je iz te domene.

1. Odaberite Pro (Manual) način rada

2. Pritisnite ikonicu za podešavanje brzine zatvarača i, na način koji ste naučili u prethodnom blogu, odaberite brzinu zatvarača koja će spriječiti zamućenje slike izazvano motion blurom.

3. Za izbjegavanje zamućenja slike izazvanog pomicanjem fotoaparata prilikom okidanja, koristite brzine kraće od žarišne duljine kojom snimate. No, to pravilo kod većine ljudi prestaje vrijediti kad na DSLR fotoaparatima rade sa žarišnim duljinama objektiva manjim od 60 mm – neka vam 1/60s bude donja granica brzine zatvarača kad snimate iz ruke, jer vam se zbog disanja i trešnje ruke lako može pojaviti motion blur. U slučaju mobilnih telefona ta donja granica vam može biti niža, jer su žarišne duljine njihovih objektiva kraće, a i lakši su. Žarišna duljina šireg objektiva na mom Samsungu Note8 je 4mm tako da sam, zahvaljujući kvalitetnom sistemu stabilizacije slike, uspio dobiti oštre fotografije čak s jednom sekundom. Napravite testne snimke kako biste saznali koji je vaš donji prag brzine zatvarača na određenom fotoaparatu.

4. Za izbjegavanje zamućenja slike izazvanog pomicanjem snimanog objekta prilikom okidanja, nema jedne preporučene brzine zatvarača - ona ovisi o brzini pomicanja objekta, a najbolje ju je utvrditi testnom snimkom. Neke ljude koji trče i skaču 'zamrznut' ćete već s 1/650 s, no kad imate dovoljno svjetla, snimajte s 1/1250 i više jer će oštrina zavisiti o tome u kojoj fazi pokreta ste osobu snimili.

5. Budući da objektiv Samsunga Note8 ima odličnu svjetlosnu moć (vrlo mali dio svjetla koje uđe u objektiv izgubi se zbog karakteristika leća), na fotki u primjeru imao sam dovoljno svjetla da si mogu priuštiti snimanje s 1/1500 s (f/1.7, ISO 100)

Tečaj fotografije
1/15
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
09:55 18.04.2018.

dobar članak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije