Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
top 7

Prisjetili smo se najvećih kulturnih skandala u 2019. godini

12.12.2019.
u 15:32

Dok odbrojavamo dane do nove godine, odlučili smo se prisjetiti najvećih kulturnih skandala u Hrvatskoj i svijetu u protekloj 2019. Nije ih nedostajalo, a za vas smo izdvojili sedam najintrigantnijih. 

7. Ukidanje Festivala klasične glazbe "Musica Appassionata"

Foto: Dusko Jaramazl/PIXSELL

Festival "Musica Appassionata" koji se 11 godina održavao u Šibeniku u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik, odlukom gradskog vijeća ukinut je u lipnju ove godine. Cijela je priča počela još na proljeće, a u javnosti se mnogo špekuliralo o tome koji bi mogli biti razlozi ukidanja jednog od poznatijih brendova grada Šibenika te jednog od uspješnijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj. Zaključak koji je proizašao iz pustih mjeseci i kasnijih intervjua s glavnim akterima cijele afere, jest da se novi ravnatelj HNK Šibenik, Jakov Bilić, pošto-poto htio riješiti umjetničke direktorice festivala Nere Gojanović, operne pjevačice i bivše ravnateljice kazališta koja ga je i pokrenula. Riječ je navodno bila o financijskim malverzacijama koje ona odlučno poriče. Bilo kako bilo, festival je ukinut, a ravnatelj Bilić poručio je kako bez obzira na to, programa klasične glazbe neće nedostajati. 

 

6. Pedofilski skandal u obitelji Tolkien

Foto: FIBA/Screenshot

Tek što je najavljen biografski film "Tolkien" o životu slavnog pisca "Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkienu, njegova se obitelj digla na noge. Poznato je kako su Tolkienovi nasljednici oduvijek bili oštro protiv svih ekranizacija njegovih djela, a pogotovo njegov sin Christopher koji to naziva banalizacijom svjetova koje je izmislio njegov otac. U ovom slučaju Zaklada Tolkien, objavila je kako ne samo da nisu autorizirali niti sudjelovali u stvaranju tog filma, već ni ne podržavaju njegov sadržaj. Film, u kojem mladog pisca glumi Nicholas Hoult, u kina je stigao u svibnju ove godine, no nije ostvario značajniji uspjeh ni kod kritičara, a ni kod publike. Međutim, dok se Tolkienova obitelj bunila protiv ekranizacije njegova života, veći je skandal postao onaj dio njihove prošlosti koji u filmu nije prikazan. Radilo se o slučaju seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane Johna Tolkiena, piščevog najstarijeg sina i katoličkog svećenika. Na audio-snimci koju su slušali novinari "Observera", pojavljuje se navodno svjedočanstvo samog Johna Tolkiena koji je, tvrdi, kao dijete u roditeljskom domu također bio zlostavljan. 

"Kad sam bio dječak, oko mene je stalno bio otac i njegovi prijatelji. Gotovo svi su bili profesori, i poneki od njih prilično čudni... Često bi ti ljudi prenoćili u našoj kući i često bih ujutro našao nekoga u svom krevetu. Stvari su se događale noću. Znao sam ja to. Jer, ako se probudite bez pidžame, a obukli ste ju prije spavanja, pitate se, zar ne?" čuje se na snimci. 

Tolkienova obitelj navode je odbila komentirati. 

 

5. Plagirana slovenska komedija

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Slovensko kazalište iz Celja bilo je primorano s repertoara početkom ove godine povući predstavu "Profesionalci" Borisa Kobala. Ispostavilo se naime da je Kobalov tekst, koji im je, uzgred budi rečeno, prodao za 13 000 eura, doslovan plagijat talijanske komedije  “La prova generale”  Alda Nicolaia. Prevaru je otkrio jedan Slovenac, ljubitelj kazališta koji je u Veneciji gledao izvedbu originalne Nicolaijeve komedije koja ga je neodoljivo podsjetila na slovenske "Profesionalce". Boris Kobal, inače renomirani slovenski kazališni glumac, redatelj i pisac, svoju je odluku kasnije pravdao time da je posljednjih godina zapao u probleme zbog kojih je pao u tešku depresiju. Zbog kršenja autorskih prava kazalište je moralo platiti čak 3 i pol tisuće eura. 

4. Obnova broda Galeb

Foto: Goran Kovacic/pixsell

Kao što je Večernji list izvijestio ovog kolovoza, brod Galeb, usidren u riječkoj luci, trebao bi postati muzej u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture 2020. Usprkos njegovoj bogatoj povijesti i "tri života" u kojima je bio prvo talijanski brod za prijevoz tropskog voća, zatim njemački minopolagač u 2. svjetskom ratu, a konačno i školski brod Jugoslavenske ratne mornarice najpoznatiji kao Titov brod za državnička putovanja, odluka o njegovoj obnovi nailazila je na brojne protivnike. U gradskom vijeću su se oko Galeba vodile bitke, jedna strana tvrdila je da "staru ruzinu treba potopiti", a druga, predvođena riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom nije odustajala od pretvorbe Galeba u muzej. Problem je bio i novac povučen za obnovu iz EU fonda koji se, ukoliko bi se od projekta odustalo, morao vratiti te na to platiti i penale. Međutim, Galeb će ipak doživjeti svoj sretan kraj, jer se upravo početkom prosinca saznalo kako je za obnovu na javnom natječaju odabrana Tvrtka Dalmont te je brod otegljen u Kraljevicu

 

3. Nobelova nagrada za književnost

Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL

Nakon što je prošle godine Švedsku akademiju, instituciju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu, potresao seksualni skandal vezan uz jednog od njihovih članova, zbog čega je i njegova supruga, također članica Akademije dala ostavku, odgođena je dodjela Nobela za književnost za 2018. godinu. Ako ste pomislili da stvari ne mogu biti gore, prevarili ste se. Prvi se ovogodišnji skandal dogodio nakon što je objavljeno da je zakašnjelog Nobela za 2018. dobila Olga Tokarczuk (protiv toga se nitko nije bunio), a da će Nobel za 2019. otiću u ruke Peteru Handkeu, čovjeku najpoznatijem po svom gorljivom podržavanju Slobodana Miloševića i negiranju genocida u Srebrenici. Odatle su stvari samo krenule nizbrdo, pa osim što je Hrvatska uz BiH, Kosovo i Albaniju bojkotirala dodjelu Nobela, a ispred Koncertne dvorane u Stockholmu održani su masovni prosvjedi, još je dvoje članova dalo ostavku na mjesto u odboru Nobela. Kristoffer Leandoer doduše ustvrdio je da njegova ostavka nema veze s Handkeom, već s promjenama koje je Akademija trebala uvesti nakon seks-skandala, no članica Gun-Britt Sundstrom kao razlog svoje ostavke jasno je navela Handkea. Nadamo se da će Švedska akademija do iduće godine dobro razmisliti o nužnim promjenama, prije nego Nobelova nagrada za književnost izgubi sav kredibilitet. 

2. Skupljanje novca za Meštrovićevu skulpturu Pietà

Foto: Galerija Meštrović

U dosad neviđenom razvoju događaja, vlasnik Meštrovićeve skulpture Pietà, koja se nalazi u Muzeju Ivana Meštrovića u Splitu, američki profesor sociologije Stjepan Gabrijel Meštrović i kiparov unuk odlučio je prodati spomenutu skulpturu za 2,3 milijuna kuna. Oovlaštena aukcijska kuća tu je skulpturu procijenila na milijun do najviše milijun i po kuna, no Meštroviću mlađem to nije smetalo. Splitska galerija, koja je dio Muzeja Ivana Meštrovića, naravno nije imala 2,3 milijuna kuna, pa je stoga ravnateljica Sandra Grčić Budimir odlučila pozvati javnost na uplatu priloga kako bi Pietà ostala u Splitu. Prema posljednjim podacima prikupljeno je nešto više od 80 000 kuna, a pričalo se i o tome kako je skulptura prevelika da bi je se iznijelo iz muzeja te da je zaštićena kao kulturno dobro te ne može biti prodana, no ishod ove tragedije još nije poznat. 

 

1. Zatvaranje kina Europa

Foto: Marin Tironi/Pixsell

Deset godina uspješnog i bogatog kino programa kultnog zagrebačkog kina Europa pod upravom ZFF-a, Gradu Zagrebu nije bilo dovoljno da ih zadrži u tom prostoru. Kao razlog hitnog i (sud je odlučio) ne sasvim legalnog izbacivanja ZFF-a iz kina, Grad je naveo potrebu za hitnom obnovom prostora. Nakon medijske trakavice, prosvjeda ispred kina i mnogobrojnih apela iz domaće i strane javnosti, ZFF-ovci ipak su ostali na ulici. No, to naravno nije sve. U najnovijem razvoju događaja, ta hitna obnova izgleda, uopće nije toliko hitna. Večernji list otkrio je da konzervatorska i projektna dokumentacija za obnovu kina Europa još nije ni izrađena, a kamoli da bi uskoro mogla početi obnova koja je poslužila kao argument za “deložaciju”. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode još je 27. svibnja izdao rješenje prema kojem im Grad Zagreb u roku od najkasnije 120 dana mora dostaviti detaljnu tehničku dokumentaciju za sanaciju kina. Rok je naravno proletio, a na zgradi kina Europe više nema niti skela koje su tamo stajale kako bi valjda, stvarale sliku da se nešto unutra zaista događa. Na upit Večernjeg lista, pročelnik Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada koji se izlanuo i rekao da se izrada projektne dokumentacije očekuje tek u lipnju 2020. Nitko nije bio iznenađen ovakvim razvojem događaja. 

Komentara 6

SH
Shalan
17:25 12.12.2019.

Konstantno najgori je dio onaj gdje je jugoslovenka Oguljenka još uvijek ministrica kulture. Nenadmašno.

Avatar rubinet
rubinet
17:28 12.12.2019.

Meni je kulturni skandal 2019. bilo gostovanje predstave "Balkanski špijun" na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nema nikakovog umjetničkog opravdanja. Samo političkog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije