Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književna nagrada Fritz

Prijedorski pisac Darko Cvijetić osvojio je 75.000 kuna za "Schindlerov lift"

Književna nagrada Fritz
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/6
VL
Autor
Denis Derk
30.01.2020.
u 21:28

U finalu je pobjedio Mašu Kolanović, Josipa Mlakića, Zorana Žmirića, Bojana Žižovića i Namika Kabila

Pravim ovacijama brojne publike u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pozdravljen je treći dobitnik književne nagrade Fric, prijedorski pisac Darko Cvijetić. Cvijetić je nagradu koja je 'teška' 75.000 kuna zaradio romanom prvijencem "Schindlerov lift" koji je objavila sarajevsko-zagrebačka izdavačka kuća Buybook, a u finalu je pobjedio Mašu Kolanović, Josipa Mlakića, Zorana Žmirića, Bojana Žižovića i Namika Kabila.

Zanimljivo, čak trojica finalista nagrade Fric žive u Bosni i Hercegovini (uz Cvijetića Mlakić i Kabil), Maša Kolanović trenutno je na stipendiji u SAD, Žižović živi u Puli, a Riječanin Žmirić je, nadajmo se, na privremenom boravku u Irskoj.

"Jednostavno, tečnom, gotovo lakom rečenicom, izrazito preciznom , izbrušenom, dokumentirajući, bilježeći, izbjegavajući patetičnost, poetskom repetitivnošću i suspregnutom, potkožnom emocionalnošću, autoru ne preostaje drugo, nego da sebe i nas riječima i pričama oslobađa koncentrata zla koji se staložio u tom trenutku poraza ljudskosti na putu od prizemlja do trinaestog kada jednog nebodera koji je razderao svaki nebeski utopistički privid raja i 'raje'", rekla je na dodjeli nagrade predsjednica šestočlanog žirija Biljana Romić.

Glavni junak "Schindlerovog lifta", doista nevelike proze kako je to naveo i žiri je upravo lift marke Schindler iz prijedorskog crvenog solitera i to lift iz onog dramatičnog nedavnog ratnog vremena u kojem više nema radnika nego ima samo Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih.

U svojoj zahvali Cvijetić je Krležu, po čijem je nadimku nagrada tjednika Express dobila ime, nazvao najoštrijim perom naše pismenosti, te nekoliko puta citirao njegove antiratne rečenice iz djela "Na rubu pameti". Spomenuo je i da između njega i Krleže postoje i sličnosti, između ostaloga i zbog identitetskih nesporazuma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije