Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u HNK Osijek

Prije raspisivanja natječaja objavili ime nove intendantice?

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/3
04.09.2018.
u 13:09

Pročelnica sada tvrdi da je se krivo shvatilo kada je govorila o dogovoru osnivača, mislila je samo na Županiju, a ne i na Grad kao suosnivača.

Sasvim uobičajen sastanak prije početka sezone u HNK Osijek podigao je prašinu u kazališnim krugovima.

Izjavu županijske pročelnice Sandre Filipović dio je kazalištaraca, naime, protumačio kao da je već odlučeno da će nova intendantica osječkog HNK biti Dražena Vrselja, iako će natječaj za čelno mjesto te kuće biti raspisan tek 8. rujna. Aktualni intendant Božidar Šnajder, naime, odlazi u mirovinu, a D. Vrselja je trenutačno poslovna ravnateljica.

– Veliki je to skandal, pročelnica je pred svim zaposlenicima izjavila kako su se Osječko-baranjska županija i Grad Osijek dogovorili da će sljedeća intendantica biti Dražena Vrselja. Niti je natječaj raspisan, niti Kazališno vijeće o tome išta zna – dojavljeno nam je iz kazališnih krugova. Uznemirilo je to i Miroslava Čabraju, koji “puca” na isto mjesto.

– Da, planirao sam se kandidirati za intendanta, a sada više nisam siguran. Vidjet ću kako će se situacija razvijati, razgovarat ću s predstavnicima Grada i Županije – rekao nam je Čabraja, koji je prije pet godina bio v.d. intendanta. Pročelnica Filipović, pak, tvrdi kako se cijela prašina digla jer se – pogrešno protumačio naglasak doslovno jedne njezine riječi.

– Rekla sam, ponavljam, kako je postignut dogovor u ime osnivača da predlažemo Draženu Vrselju za intendanta. Dakle, mislila sam na jednog osnivača, nas kao Županiju, a ne na množinu, Grad i Županiju. Grad Osijek bih izrijekom spomenula da sam i na njih mislila – uvjerava nas pročelnica. Kao osnivač, dodaje, imaju pravo istaknuti svoga kandidata, “jer i financiraju kazalište s 50 posto”. Dražena Vrselja potvrdila nam je, pak, da se planira kandidirati za prvog čovjeka osječkog HNK.

– Svakako idem u kandidaturu, pišem program, a političke odluke prepuštam drugima – poručuje. Glumac Aleksandar Bogdanović slušao je “sporni” govor pročelnice, a on je i član Kazališnog vijeća.

– Nisam to doživio kao pritisak, ona je izjavila da osnivač Županija kao svoga kandidata predlaže Draženu Vrselju. Tako sam ja to shvatio, a ne da su se dogovorili s Gradom, jer nakon nje je izašao gradski pročelnik koji je imao drukčiji govor – kaže, podsjećajući na mučnu situaciju prije pet godina, kada se Županija i Grad nisu mogli dogovoriti oko kandidata.

– Trpjele su financije, kasnile su plaće, a mi glumci morali smo sami kupovati rekvizite za predstave. Zbog nas je i izmišljen zakon da, ako se Grad i Županija ne dogovore, odlučuje ministar – dodaje Bogdanović. 

Komentara 3

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
13:30 04.09.2018.

Prije raspisivanja natječaja objavili ime nove intend antične jer imamo Hrvatsku i u njoj domoljubno odabrane kadrove.

DU
Deleted user
13:39 04.09.2018.

Eto vidite probleme Vukovog pravopisa na djelu. Prije Vuka množina je bila "osnivačah", a jednina "osnivača". Tko vam je kriv što ste napustili hrvatski pravopis, a preuzeli srpski.

MC
matea.crnjac
08:42 06.09.2018.

zanimljivo kako pojedina tijela nemogu imati svoje kandidate, i da se dosadašnji intedant toliko boji da izvačli riječi iz konteksta. Grad Osijek od kada je Vrkić na vlasti tone i ne želi surađivati što je javno vidi iz toga da je godinama Županija umjesto 50% plaćala 70% financiranja HNK, a sredstva Grada su se trošila suludo, zanimljivo da Grad kao osnivač ne želi sudjelovati u obnovi pročelja HNK, i sada je problem jer Županija ima svog kandidata...pa strašno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije