Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Shoah' u Tuškanacu

Priča o žrtvama holokausta traje devet i pol sati i prikazuje se u četiri dijela

02.05.2022.
u 12:02

Redatelj Claude Lanzmann je više od 11 godina radio na ovom projektu, a zagrebačka publika ga može gledati od 2. do 5. svibnja u kinu Tuškanac

Redatelj Claude Lanzmann radio je na ovom projektu više od jedanaest godina, a rezultat je devetipolsatni dokumentarni film "Shoah" (1985.), koji progovara o svim užasima koncentracijskih logora u Poljskoj. Nakon tjedna u kojem je Zagreb konačno dobio spomenik žrtvama holokausta, ovo izuzetno djelo prikazuje kino Tuškanac od 2. do 5. svibnja, i to podijeljeno u četiri dijela.

Riječ je o monumentalnom filmu o nacističkim logorima u Poljskoj, koji donosi priče svjedoka holokausta, preživjelih, ali i počinitelja zločina. Posebnost filma je što se u njemu ne koriste arhivski materijali, već je to isključivo niz razgovora s preživjelim logorašima, nacistima i ljudima koji su živjeli u blizini logora ili radili u njima. Autor je snimao sugovornike u četrnaest različitih zemalja. Neki od njemačkih sugovornika, bivših nacista, pristali su samo na tonsko snimanje pa ih je potajice snimao skrivenom kamerom i to su jedini crno-bijeli prizori u filmu. Naravno, filmom nisu svi bili sretni, pa je tako jednom prilikom Lanzmann i fizički napadnut što ga je na mjesec dana smjestilo u bolnicu. Također, kada je film premijerno prikazan, službena Poljska tog vremena bila je nezadovoljna, žestoko prigovarajući autoru da je Poljake prikazao isključivo kao sudionike provođenja holokausta, posve ignorirajući mnoštvo onih koji su Židove spašavali. On je rekao da je kao autor odlučio da u film neće uvrstiti snimljene razgovore s aktivnim pripadnicima pokreta otpora, jer bi tako nepotrebno proširio ionako iscrpno obrađenu temu. No sav taj materijal javno je dostupan kao dio kolekcije Shoah u Filmskom i videoarhivu Stevena Spielberga.

Kao pozivnicu za gledanje ovog izuzetnog djela treba spomenuti kako je u velikoj anketi znamenitog časopisa Sight and Sound Britanskog filmskog instituta iz 2014. godine, provedenoj među filmašima, kritičarima, kustosima i profesorima, "Shoah" zauzeo drugo mjesto najboljih dokumentarnih filmova svih vremena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije