Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJ SUVREMENIH UMJETNOSTI

Priča o poznatom brodu Josipa Broza Tita: Održana kino premijera filma Galeb

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Galeb" Ivana Živkovića Žike
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/8
24.10.2020.
u 22:57

Podsjetimo, riječ je o filmu u kojem se može vidjeti priča o poznatom brodu Josipa Broza Tita kojim je svojedobno putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.

U Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu održana je kino premijera filma Galeb redatelja Ivana Živkovića Žike. Svjetsku je premijeru ovaj film imao ljetos na Pulskom filmskom festivalu. Podsjetimo, riječ je o filmu u kojem se može vidjeti priča o poznatom brodu Josipa Broza Tita kojim je svojedobno putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.

Na tim putovanjima Tito je dogovorio Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, treći blok Hladnog rata. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa. Jučerašnjoj premijeri nazočili su i jedan od sugovornika u filmu, povjesničar Tvrtko Jakovina, pa onda poznati redatelj Lordan Zafranović. Pred solidno popunjenom dvoranom kina Metropolis unatoč pandemiji i lošem vremenu, redatelj filma istakao je ulogu idejnoj tvorca filma, Denisa Kuljiša.

- Da je on živ, Galeb sasvim sigurno ne bi ovako izgledao. Snimio sam ga na nagovor njegove supruge Nade. Uspjeli smo okupiti tu ekipu sugovornika, 'Galebovu družinu' i evo, imamo taj film, rekao je Živković o filmu u kojem su korištene i rijetke arhivske snimke Filmskih novosti.

24.10.2020., Zagreb - U dvorani Muzeja suvremene umjetnosti odrzana je premijera dokumentarnog filma Galeb Ivana Zivkovica Zike. Ivan Zivkovic Zika Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 13

GA
Gajger
23:44 24.10.2020.

Koliko ti život treba biti isprazan, turoban i depresivan da subotnje večeri provodiš u praznom kinu, gledajući projekciju filma o fetišiziranim istrunulim predmetima diktatora umrlog prije 40 godina ? I to diktatora države koja ne postoji više od 30 godina, niti će ikad više postojati? :-)

RA
RADIKALAN
00:12 25.10.2020.

Zašto taj bravarev brod još nije bačen na staro željezo?

AN
ante7
05:52 25.10.2020.

Plenkoviću evo ti odgovor odakle radikalizacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije