Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pula Film Festival

Priča o Hrvatskoj kao ishodišnoj točki emigracije

Foto: Pula Film Festival
1/2
20.07.2018.
u 13:01

Na Pulskom filmskom festivalu premijerno je prikazan film “Za dobra stara vremena” koji varira između komedije i socijalne drame.

Na festivalu u Puli premijerno je predstavljen film “Za dobra stara vremena” redatelja Eduarda Galića prema scenariju i u produkciji njegova sina Dominika, čijim su autobiografskim epizodama inspirirani i dijelovi radnje.

Režiran u frenetičnom ritmu, uz mnogo proplamsaja adrenalina i gotovo bez statičnih kadrova, film nose mladi, slabo poznati glumci među kojima se ističu Karlo Mrkša u ulozi neodgovornog ženskara Borne i Marko Petrić u ulozi Hrvoja, mladića koji se osjeća poraženo jer, usprkos fakultetskoj diplomi, radi u skladištu i ne uspijeva se umiliti nikome osim Borninoj mami. Njih dvojica kreću se u skupini klipana koji na samom početku 21. stoljeća nemaju ni najbližu ideju što će se događati s njihovim životima, tražeći ventile u porocima, seksu i nogometu.

Centar njihova društvenog života kvartovska je birtija u kojoj nasilje nije rijetkost, a u kojoj se kao centar Hrvojeva romantičnog interesa i kasniji kamen spoticanja u odnosu dvojice prijatelja pojavljuje mlada konobarica Ivana (igra ju iznimno dopadljiva Vini Jurčić). Kroz prikaz trenutka u životima generacije rođene u Jugoslaviji, a odrasle u ratnoj i tranzicijskoj Hrvatskoj, autori razrađuju tezu da je Hrvatska uvijek bila ishodišna točka emigracije, u kojoj su politički obrati mnoge dočekivali nespremne, u kojoj su moćni postajali sve moćniji, a obespravljeni obespravljeniji, vrteći se u začaranom krugu balkanske interpretacije svjetskih društvenih trendova.

Na pola puta između komedije i socijalne drame, film se gubi i iznova pronalazi baš kao i njegovi likovi, na trenutke izazivajući salve smijeha u pulskoj Areni pa skrećući u naporni klišej, da bi se potom vratio i osvojio simpatije publike te na kraju pao u pretencioznom završetku.

1/11

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije