Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laureat

Priča o Hrvatima osvojila nagradu Sunday Timesa

stead
Boris Ščitar /Pixell
30.03.2010.
u 18:03

Ovih dana svjetski mediji naveliko pišu o Hrvatskoj, i to ne samo zbog korupcijskih afera već i zbog natječaja za kratku priču Sunday Timesa.

Ovih dana svjetski mediji naveliko pišu o Hrvatskoj, i to ne samo zbog korupcijskih afera već I zbog natječaja za kratku priču Sunday Timesa, na kojem je prvu nagradu i 25.000 funti osvojila priča čija je radnja smještena u Zagrebu i Zadru!

Među 1152 prijavljena rada žiri, u kojem su sjedili A. S. Byatt, Hanif Kureishi i Nick Hornby, odabrao je priču “Last Season’s Man” 77-godišnjega novozelandskog književnika Christiana Karlsona Steada.

 Nagrađeno djelo govori o fatalnoj ljubomori između Tomislava Buljana i Marija Ivande, dvojice dramaturga između kojih vlada otvoreno suparništvo.

Buljan je mlađi, progresivniji pisac koji je oblatio Ivandu kolumnom objavljenom u Vjesnikovoj rubrici kulture.

 Javna prozivka narušila je Ivandinu karijeru i zdravlje, zbog čega je književnički veteran razvio patološku mržnju prema mlađem kolegi. Kad Buljan napokon umre od tumora, Ivandu počinje izjedati krivnja.

 Radnja se proteže tijekom čak dvadeset godina, dotiče se i rata u kojem je ranjen jedan od junaka, spominju se kultna zagrebačka izlazišta... C. K. Stead vješto barata hrvatskim toponimima i lokalnim specifičnostima pa bi neinformirani čitatelj lako mogao pomisliti da je riječ o djelu hrvatskog autora. Zašto je književnik s Novog Zelanda uložio toliko truda da svoju priču smjesti u malu europsku zemlju?

 – Književnici su tašti ljudi. Tu je mnogo paranoje i jala, mnogi bi se možda prepoznali u mojoj priči. Da bih se zaštitio od takvih konotacija, odlučio sam radnju smjestiti u Hrvatsku – objasnio je medijima.

 C. K. Stead poznat je novozelandski autor, a hrvatska publika upoznala ga je prije devet godina, kad je njegov roman Makutu u prijevodu Meandra dobio odlične domaće kritike. Nagrađena priča objavljena je u novom broju Sunday Timesa, a može se pročitati i na njihovim internetskim stranicama.

Ključne riječi

Komentara 2

PO
pospana
22:03 30.03.2010.

Ajd\' bas lijepo da se covjek potrudio toliko nauciti o nama, bas me interesira procitati tu pricu. I drago mi je sa ovog komentara ispod nauciti da ipak postoji kakva takva moderacija.

NO
Nomad
18:26 30.03.2010.

(Večernji će i ovdje ostaviti, ako već nije komentar pod mojim nadimkom što je već uobičajeno za ovaj srpski list.) VL, koji je cigan ostavio ovaj ispod komentar pod mojim nikom na sljedečoj stranici? http://www.vecernji.hr/komentar/118682/ \"30.03.2010. u 17:08h Nomad jed je napisao/la: Odlićna vijest! To će dati dobru protutežu Dodikovim ćetnicima iz republike smrdske. Objektivnog informiranja nikad dosta! \" PS - hoćete i mene sad banirat, kao što ste navodno i ostale Hrvate koji su koliko vidim prigovorili ovakvom velikosrpskom postpuku na, navodno hrvatskim novinama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije