Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 81. godini

Preminuo veliki slovenski glumac Radko Polič Rac

Ljubljana: Slovenski kazališni i filmski glumac Radko Polič
Sandra Simunovic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.09.2022.
u 19:02

Slovenski filmski i kazališni glumac Radko Polič umro je u četvrtak u 81. godini, objavila je Udruga dramskih umjetnika Slovenije.

Polič je igrao u više od stotinu kazališnih predstava i jednako toliko filmskih i radijskih ostvarenja i potvrdio se kao karizmatični glumac.

Rođen je 1942. u Črnomelju, a profesionalnu karijeru započeo je 1965. u Studentskom aktualnom gledalištu.

Nastupio je u gotovo 60 cjelovečernjih filmova te ostvario više od 50 uloga u televizijskim filmovima, dramama i serijama te u više od 100 radijskih predstava. Dobitnik je gotovo svih najvažnijih jugoslavenskih i slovenskih kazališnih i filmskih nagrada, a 1976. godine dobio je i Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu "Idealist". 

Publika će ga najviše pamtiti po ulozi kapetana Ditricha u "Balkan Expressu".  U hrvatskoj kinematografiji glumio je u filmovima "Crveni i crni"(1985.),  a suradnju je nastavio i u samostalnoj hrvatskoj državi "Je li jasno, prijatelju?" (2000.), "Libertas" (2006.);  "Noćni brodovi" (2012.). 

Polič je bio veliki protivnik rata, a poznata je anegdota kada se netom prije početka rata, usred snimanja, na filmskom setu u Beogradu potukao s Batom Živojinovićem, koji je veličao politiku Slobodana Miloševića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije