Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam Umberto Eco

'Čitanje je besmrtnost s odbrojavanjem unatrag. Tko nije čitao živio je samo jedan život'

umberto eco
Foto: DPA/PIXSELL
20.02.2016.
u 11:27

S njegovim odlaskom nestaje važan pogled na svijet, kretanja, društvo. Umberto Eco je bio ne samo pisac i profesor, već i značajna osoba u kulturi i društvu Italije u posljednjih šezdeset godina.

Čitanje je besmrtnost s odbrojavanjem unatrag. Tko nije ništa čitao živio je samo jedan život. Tko čita živi 5000 godina. Tako je govorio Umberto Eco (84), talijanski  književnik, filozof, profesor i jedan od najvećih znanstvenika semiotike (znakova i simbola), koji je umro u noći između petka i subote u svome stanu u Milanu.

Obitelj je o smrti Umberta Eco najprije obavijestila redakciju lista Repubblica. Italija i svijet gube suvremenog mislioca, stručnjaka za komuniciranje i medije, te izučavatelja znakova i simbola što je zahvaljujući njemu ušlo u programe na fakultetima. Osnovao je i odjel komunikologije na Sveučilištu San Marino 1980. 

S njegovim odlaskom nestaje važan pogled na svijet, kretanja, društvo. Umberto Eco je bio ne samo pisac i profesor, već i značajna osoba u kulturi i društvu Italije u posljednjih šezdeset godina.
Rođen u Alessandriji (regia Piemonte) 5. siječnja 1932. godine, završio je filozofiju na sveučilištu u Torinu, te je bio profesor u Bologni. Postao je poznat u cijelome svijetu po romanu „Ime ruže“, koji je objavljen 1980., te preveden na 40 jezika i prodan u 40 milijuna primjeraka.

Po tom romanu snimljen je 1989. i film s istoimenim naslovom sa Seanom Conneryjem u glavnoj ulozi. Eco je zatim napisao romane „Foucaultovo njihalo“ (1988.), „Otok prethodnog dana“ (1994.), „Baudolino“ (2000.), „Tajanstveni plamen kraljice Loane“ (2004.), „Praško groblje“ (2010.), a zadnji roman, objavljen prošle godine je „Nulti broj“. Sve romane objavio je s izdavačkom kućom Bompiani. Prvo djelo „Estecki problem sv. Tome“ objavio je 1956. s izdavačkom kućim Edizioni di Filosofia, zatim je objavio „Minimalni dnevnik“ s kućom Mondadori itd. No, s romanom „Ime ruže“ postigao je svjetsku slavu i za knjigu je dobio brojne nagrade. Za sebe je govorio da je filozof i da romane piše tijekom vikenda. 

>>Umro talijanski pisac i filozof Umberto Eco, autor romana 'Ime ruže'

Ključne riječi

Komentara 3

MO
mobitel20
05:08 21.02.2016.

Niste naveli da je bio komunist. Sa ponesto socijalisticke mimikrije , ali komunist. Da nije takav, nebi ga "u nebo" dizala skoro iskljucivo europska ljevica. Tri romana su mu sasvim citljiva, ostalo je slabasno...ali njega uzdizu ponajprije kao "filozofa", a i sam se tako osjecao. E, taj filozofski dio je besmisleni kupus cije varivo odgovara samo antiteistima, multikulturalcima i sljedbenicima internacionale.

IN
Interstellar
15:09 21.02.2016.

Nadajmo se da će Umberto Eco dobiti i pravi nekrolog, jer ovo je samo bilješka o smrti. Zavrijedio je. Jedan od primjera kako najveći nikad ne dobiju Nobela, koji u većini slučajeva ode osrednjima.

SA
samoborka
11:44 20.02.2016.

Valjda nije bilo izdanja ijedne krizaljke u kojoj se nije spominjao on i njegovo djelo Ime ruze. Pocivao u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije