Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE IZDRŽAO

Preminuo omiljeni profesor, akademik Zoran Kravar

Zoran Kravar
ROBERTA F. / WIKIPEDIA
23.06.2013.
u 23:05

Bio je zamjenik glavnog urednika Velimira Viskovića u Hrvatskoj književnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Nakon teške bolesti sinoć je u Zagrebu u 66. godini preminuo akademik, esejist, povjesničar i teoretičar književnosti Zoran Kravar, omiljeni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Područje njegovog znanstvenog zanimanja bili su hrvatska književnost 17. stoljeća, poredbena povijest hrvatskog stiha i antimodernizam. Bio je zamjenik glavnog urednika Velimira Viskovića u Hrvatskoj književnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Pisao je i poeziju.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: 2001. dobio je nagradu Fonda Miroslav Krleža 2001. za književno djelo od iznimnog značenja za hrvatsku književnost za knjigu \"Stih i kontekst\". Dva je puta dobio nagradu SFERA u kategoriji eseja, nagradu HAZU-a za 2009. u domeni književnosti za knjigu \"Uljanice i duhovi\". Za istu je knjigu dobio i Vjesnikovu nagradu Ivan Goran Kovačić za književnost. Dobitnik je i nagrade Grada Zagreba 2011. za sveukupan znanstveni rad i doprinos književnoj znanosti.

- Bio je najpametniji i najobrazovaniji čovjek u cijeloj mojoj generaciji. Iskreno sam mu se divio. Nije se predavao, nije se žalio. Do zadnjega trenutka – rekao je sinoć o svojem najboljem prijatelju Visković.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije