Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris B. Hrovat

Preminuo naš ugledni kritičar, književnik i urednik Hrvatskog radija

Foto: Robert Anic/Pixsell
26.02.2020.
u 11:56

Hrvatski kazališni kritičar, književnik, redatelj i urednik na Hrvatskom radiju Boris B. Hrovat preminuo je u ponedjeljak u 63. godini života.

"U Zagrebu je 24. veljače 2020. preminuo naš kolega Boris B. Hrovat, hrvatski kazališni kritičar, prevoditelj, književnik, dramaturg i redatelj", objavili su s Hrvatskog radija.

Hrovat je rođen u Zagrebu 29. srpnja 1956. godine. U rodnom gradu maturirao je u Klasičnoj gimnaziji, a diplomu stekao na Pravnom fakultetu Od 1980. godine stalni je suradnik na Radio-Zagrebu, gdje je prvotno objavljivao svoja djela u Dramskom programu radija, a kasnije i kao novinar. Bio je urednik Trećeg programa Hrvatskog radija, gdje je radio kao recenzent i kritičar u emisijama o književnosti i kazalištu. Od 1993. godine uređivao je emisije Antologija pripovijetke i Hrvatska proza.

"Godine 2016. pokreće i uređuje emisiju Theatralia, kazališni magazin o kazalištu, i 'Oko kazališta', koji prati i kritički reflektira kazališna događanja u Hrvatskoj i inozemstvu", stoji u priopćenju Hrvatskog radija.

Na radiju su mu izvođena djela Zamka (1986.), Prolaznici (2005.), Shopping u Imperialu (2010.), kratke dramatizirane priče za djecu te brojni prijevodi s talijanskog, španjolskog, engleskog i slovenskog jezika. Uz dramske tekstove Hrovat je autor romana Putovanje, LorenzaccioAskalon te zbirke pripovjedaka Doživljaji Prosvijetljenog, navodi se u priopćenju.

Kao kazališni kritičar, punih 35 godina pisao je i objavljivao kazališne kritike u Večernjem listu, Vjesniku, Studiju, Hrvatskom slovu te Vijencu, a pisao je i za inozemne novine u Češkoj, Sloveniji i, ponajviše, u Italiji kao stalni dopisnik kazališne revije Sipario.

Dobitnik je nagrade Petar Brečić 2008. za kazališnu kritiku i esejistiku te Demetrove nagrade za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa 2015. godine.

Komemoracija za Borisa Hrovata održat će se u organizaciji Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa 6. ožujka u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Komentara 1

Avatar PatriciaEU93
PatriciaEU93
15:37 26.02.2020.

Boк, како ide? Jučeг sam se гаstаo s mojim dečkоm. Žеlite seкs bez оbvezе. ----- www.xxlady.xyz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije