Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 67. godini

Preminuo maestro Loris Voltolini

svijeća
Pixabay
12.09.2021.
u 21:26

Kao stalni dirigent Opere splitskoga HNK ravnao je nizom opera standardnog repertoara kao što su "Traviata", "Don Carlos", "Otello", "Nabucco", "Aida", "Rigoletto", "Tosca", "Evgenij Onjegin", "Madame Butterfly", "Boris Godunov" i "Nikola Šubić Zrinjski".

Dugogodišnji dirigent opere HNK Split, a potom i šef dirigent opere HNK u Zagrebu te umjetnički ravnatelj opere riječkoga HNK, maestro Loris Voltolini preminuo je u 67. godini, objavio je u nedjelju HNK u Zagrebu. Loris Voltolini rodio se u Splitu 1954. Studij glasovira i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova.

Dirigentsku karijeru počeo je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu 1980. i jedan od vodećih dirigenata kuće ostao je punih 10 godina. Na scenu splitskog kazališta postavio je niz opera, među kojima su Donizettijeve "Ljubavni napitak" i "Luciju di Lammermoor", Straussov "Šišmiš", Gounodov "Faust", Offenbachove "Hoffmannove priče" te balete kao što su "Đavo u selu" F. Lhotke, "Vragolastu djevojku" L. J. F. Herolda i "Abraxas" W. Egka.

Kao stalni dirigent Opere splitskoga HNK ravnao je nizom opera standardnog repertoara kao što su "Traviata", "Don Carlos", "Otello", "Nabucco", "Aida", "Rigoletto", "Tosca", "Evgenij Onjegin", "Madame Butterfly", "Boris Godunov" i "Nikola Šubić Zrinjski".

Od 1990. do 1996. stalni je šef dirigent Opere HNK u Zagrebu te šef dirigent i umjetnički ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U istom je razdoblju i česti gost dirigent Opere u Ljubljani, a od 1994. do 1996. i stalni šef dirigent te operne kuće. Od godine 1994. također je gost dirigent Slovenske filharmonije. Na njegovu je repertoaru bilo više od pedeset opera, deset baleta i širok dijapazon simfonijske glazbe. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Koreji i drugdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije