Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Nikole Filipovića

Preminuo legendarni arhitekt SRC Šalate i zagrebačkog hotela Dubrovnik

19.05.2020.
u 09:36

Čovjek koji je oblikovao Zagreb preminuo je u 87. godini života

Arhitekt Nikola Filipović, koji je svojim radom itekako utjecao na izgled današnjeg Zagreba, preminuo je u ponedjeljak u Zagrebu u 87. godini života, javlja Telegram.

Nikola Filipović rođen je 13. ožujka 1934. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1958. godine, a na poziv arhitekta Drage Galića te je godine postao i zaposlenik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Kada je njegov odličan prijatelj i profesor Neven Šegvić otišao u mirovinu, Nikola Filipović naslijedio je njegova dva predmeta.

S tadašnjom suprugom Ines Filipović izveo je interpolaciju hotela Dubrovnik s poznatim ostakljenim pročeljem. S njom u suradnji uredio je tada i kultni boutique Matei te trgovinu slijepih u Oktogonu.

Osim rekonstrukcije zagrebačkog hotela Dubrovnik i interpolacije istog hotela, Filipovićeva najpoznatija djela su zgrada Ine kod Kvatrića, stambena zgrada u Zamenhofovoj ulici, kao i značajan projekt uređenja Sportsko-rekreacijskog centra Šalata.

Među novijim djelima poslovna je zgrada Filiptrade, s Brankom Kinclom surađivao je na dogradnji Dinamovog stadiona, a s drugom suprugom Davorkom Križ-Filipović 2005. napravio je poslovni centar VMD. Zaslužan je i za interijer Floresa u Dežmanovu prolazu. Godine 2008. dobio je nagradu ''Vladimir Nazor'' za životno djelo.

Komentara 1

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:41 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije