Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 96. GODINI

Preminuo legendarni suosnivač Marvela Stan Lee

Stan Lee
Reuters/Pixsell
12.11.2018.
u 19:52

Hitna pomoć došla je po Leeja u njegov dom na Hollywood Hillsu i prebacila ga u bolnicu gdje je preminuo.

Stan Lee, jedan od stvaralaca Marvela, preminuo je u 96. godini.

Hitna pomoć došla je po Leeja u njegov dom na Hollywood Hillsu i prebacila ga u bolnicu gdje je preminuo, javlja TMZ.

Lee je u proteklim godinama bolovao od upale pluća, a imao je i problema s vidom. 

Davne 1961. godine Lee je pokrenuo Marvel zajedno s Jackom Kirbyjem, a pojavio se u svim Marvelovim filmovima.

Značaj Stana Leeja za američku strip industriju jednak je onom Walta Disneya. Rođen je kao Stanley Martin Lieber, sin siromašnih rumunjskih židovskih emigranata. Odrastao je s s njima i bratom Larryjem u malenom stanu u Washington Heightsu na Manhattanu. Po završetku srednje škole, želio je postati pisac, a prvi posao u tom smjeru bio je u izdavačkoj kući Timely Comics, gdje je obavljao razne pomoćne poslove – brisao skice olovke s gotovih stranica svježe nacrtanih stripova, punio bočice s tintom, lektorirao, kuhao kavu za crtače i pisce. Radio je svašta, a pomak naprijed dogodio se 1941., kad je počeo pisati podnaslove za naslovnice Captaina Americe, a ubrzo je i sam izmislio super heroja: bio je to Destroyer, borac protiv diktatora. 

‘Marvelova revolucija’ startala je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, s Leejevom idejom da stvori likove koji su humaniji, super heroje s ljudskim manama. U suradnji s legendarnim autorom Jackom Kirbyjem – s kojim je ranije radio na Captain Americi, stvorio je grupu zvanu Fantastic Four. S Leejem Ditkom stvorio je Spider-Mana 1962. godine, a kasnije su se redali brojni junaci, danas poznati svima: Thor, Hulk, Iron Man, Daredevil te X-Men.

Vijest o smrti Stana Leeja proširila se brzinom munje Hollywoodom, a brojni glumci su na društvenim mrežama objavili dirljive oproštaje. 

- Izgubili smo kreativnog genija. Stan lee bio je pionirska snaga kreativnog svijeta superheroja. Ponosan sam što sam bio malo dio njegove ostavštine i što sam dao životu jednom od njegovih likova - napisao je Hugh Jackman, poznat kao Wolverine. 

- Koliko nas je samo ostalo dužno ovom čovjeku. Marvelov otac napravio je toliko ljudi neopisivo sretnima. Kakav život i koje je sve stvari uspio napraviti! Počivaj u miru Stan - riječi su koje je uz zajedničku fotografiju napisao Tom Holland, filmski Spider-Man.

- Stan... Više od majstora priča. Uvijek si izgledao kao da si majstor življenja. Bit ćeš mi inspiracija do kraja života. Tvoja Wasp - napisala je Evangeline Lilly, glumica iz filma "Ant-Man & The Wasp". 

Pogledajte video: Ovi poznati glumci i voditelji umrli su na snimanju

Ključne riječi

Komentara 8

SO
SoloHan
20:49 12.11.2018.

Mlad čovjek

DR
Dragan365
22:06 12.11.2018.

Legendo, obilježio si moju generaciju, hvala ti na svemu.

GL
glavaticro
20:09 12.11.2018.

Legenda akcijskih junaka Marvela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije