Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nada pinter

Preminula hrvatska filmašica koja je radila na svjetskim hitovima poput "Gladijatora"

HAVC/Telegram
08.03.2021.
u 15:01

U 74. godini preminula je filmašica Nada Pinter.

Preminula je Nada Pinter, jedna od najznačajnijh filmskih radnica i sekretarica režije, u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

 

Velik dio karijere provela je radeći na stranim produkcijama, velikim hollywoodskim hitovima i filmovima poput "Gladijatora", "Avijatičara", "Pada crnog jastreba". Blisko je surađivala s redateljima među kojima su i slavni Martin Scorsese, Steven Spielberg i Ridley Scott te svjetskim zvijezdama Russellom Croweom, Adrianom Brodyjem, Leonardom di Caprijem, Cate Blanchett i mnogi drugi.

Bila je sekretarica režije i na domaćim projektima poput "Sutjeske" Stipe Delića, "Povratka" Antuna Vrdoljaka, Bulajićeve "Obećane zemlje" te projektima "Josephina", "Karaula" i "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića. 

- Nažalost, premda je dovršila sve pripreme za snimanje Ustava, Nada se neposredno prije početka snimanja razboljela pa je morala odustati. No, pedantna kakva je bila, besprijekorno je pripremila knjigu snimanja, čime mi je bitno olakšala posao. Posao sekretarice režije jedan je od najvažnijih na filmu. Nada je čitala scenarij tako da je štopericom mjerila kojom se brzinom radnja odvija. Bila je toliko upućena i iskusna da je pritom znala kojom brzinom neki redatelj snima film. I po tomu je određivala dužinu pojedine scene. Potom je onda javljala da bi film po tom scenariju trajao 135 minuta. A kako je producent tražio da film ne bude duži od 115 minuta, onda odmah znaš da moraš skratiti scenarij - kazao je Grlić za portal Telegram. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije