Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje Histrionsko ljeto

Premijera smještena u ‘90, na dan okršaja Dinama i Zvezde

07.07.2016.
u 12:34

Premijerom "Francekove tete" počinje Histrionsko ljeto

“Francekova teta” dvanaesti je tekst koji je Nino Škrabe napisao za Histrione, a baš će tom komedijom nastalom po motivima “Charliejeve tetke” engleskog dramatičara Brandona Thomasa u subotu biti otvoreno Histrionsko ljeto na Opatovini. Režija je povjerena iskusnom Georgiju Paru kojem je ovo peta predstava s Histrionima od 1982. godine.

– Ovo je politička farsa, a farsa je izuzetno težak žanr za glumce. U predstavi nikome ne namećemo politička stajališta i nemamo pozitivne i negativne likove – rekao je Paro.

Škrabe je radnju smjestio na dan utakmice između Dinama i Crvene Zvezde, 13. svibnja 1990. godine, samo tjedan dana nakon prvih višestranačkih izbora.

– Bila je to utakmica nad kojom se pojavila sjena rata, koju pamtimo po tome kako je Zvone Boban opalio policajca. Jednom sam liku dao ime Kornel Batorić, a to je lik iz Đalskog. Predstavu smo nazvali “Francekova teta” zbog sentimentalnih razloga producenta – rekao je Škrabe.

Histrionska poetika ne može bez glumaca. A nakon petnaest godina na histrionsku pozornicu vraća se Franjo Kuhar kojem smeta suluda potreba Hrvata da se dijele.

Hrvoje Klobučar “glumi glumca koji glumi ženu” te se divi ženama jer u predstavi mora hodati na potpeticama i preznojavati se pod šminkom. Mladi Matija Čigir dalmatinski je student u Zagrebu i nogometaš Dinama, a prijatelj mu je Prigorec Francek u interpretaciji Luke Bulovića. Zaljubljeni su u Izoldu i Iskru koje glume Ana Majhenić i Dinka Vuković.

Na Opatovini će nastupati i Davor Svedružić, Mirela Brekalo Popović, Ronald Žlabur u alternaciji s Ivanom Grčićem i Ana-Marija Percaić. Scenograf je Aljoša Paro, kostimografkinja Jadranka Tomić, a za scenski pokret zadužena je Ana Majhenić.

Uz “Francekovu tetu” na Opatovini će se svakog petka i subote u 22.30 sati moći pogledati predstave Kabare scene Gumbek.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije