Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hnk varaždin

Premijera predstave "Ružni" o plitkosti suvremenog života

Ružni
Foto: arhiva
1/3
16.01.2012.
u 15:08

Predstava upozorava na današnju bolnu opsjednutost izgledom, ljepotom i mladošću. U suvremenom pojednostavljenom svijetu u kojem je sve manje prostora za osjećaje, stremljenje k istom idealu vodi do gubitka identiteta

Premijera predstave "Ružni" održat će se u varaždinskome HNK u petak 20. siječnja na sceni Zvonimir Rogoz od 20 sati. Predstava je napravljena po tekstu Mariusa von Mayenburga, a upozorava na današnju bolnu opsjednutost izgledom, ljepotom i mladošću. U suvremenom pojednostavljenom svijetu u kojem je sve manje prostora za osjećaje, stremljenje k istom idealu vodi do gubitka identiteta. Marius von Mayenburg, rođen u Münchenu 1972., slovi za jednog od najprodornijih njemačkih autora mlađe generacije, u svom tekstu Ružni tematizira tri želje, gotovo opsesije, koje danas kroje društvene događaje i sudbinu pojedinca: želju za bogatstvom i tržišnim uspjehom, želju za lijepim i mladim izgledom te želju za jedinstvenošću i individualnošću. Postavlja pitanja karijerizma, ponosa, standardizacije i pseudoindividualnosti na prvi pogled kao glavne teme, odnosno kritiku visokog kapitalizma koji slijedi logiku: jedinstven je samo onaj tko je lijep i mlad i takav može biti financijski uspješan. Istodobno, onaj koji je financijski uspješan, lako si priušti intervencije koje mu omogućuju lijep i mladolik izgled.

U igri se tkaju i prelijevaju prizori i različite uloge istih glumaca, a glumci Robert Plemić, Ivica Pucar, Barbara Rocco i Mitja Smiljanić, vođeni slovenskim mladim redateljem Jernejem Kobalom, suočili su se s dramaturški izazovnim dramskim predloškom te s nestrpljenjem očekujemo premijeru ove crnohumorne drame.

Marius von Mayenburg, jedan od najuspješnijih njemačkih dramatičara mlađe generacije, rođen je 1972. godine u Münchenu. Nakon studija starogermanistike, Von Mayenburg na Hochschule der Künste u Berlinu studira scensko pisanje. Godine 1996. nastaju komadi "Haarmann" i "Gospođica Danzer", a 1997. "Sumrak nemani" i "Vatreno lice". Von Mayenburg za posljednji komad dobiva Kleistovu nagradu i nagradu Frankfurtske autorske zaklade. Praizvedba "Vatrenog lica" održana je 1998. godine u Komornom kazalištu u Münchenu. Vatreno lice prevedeno je na 20 jezika i postavljeno na scenu više od 60 puta. Od 1998. do 1999. Von Mayenburg je suradnik-dramaturg u kazalištu Baracke (Deutscher Theater, Berlin). Od 1999. godine on je dramaturg, kućni autor, prevoditelj te odnedavno i redatelj nove Schaubühne am Lehniner Platz (Berlin).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije