Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u ZKM-u

Premijera "Cementa" najljepše ljubavne priče svjetske književnosti

Foto: arhiva ZKM
15.09.2020.
u 12:56

Predstava "Cement" Sebastijana Horvata stiže na scenu ZKM-a u petak 25. rujna.Bit će to hrvatska praizvedba djela u kojem je Heiner Müller preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova.

Za mene to nije priča o ženi koja više ne mari za muža i ljubav. U tekstu piše da je ona žena od čelika, ali ja ne mislim tako. Ona je odlučila da više neće biti žena koja pere suđe, malo majka, a malo kurva. Odlučila je biti samo čovjek, bitan element u društvu. Kako spojiti obitelj, ljubav, revoluciju, dijete? To je bilo važno pitanje u društvu prije  Oktobarske revolucije, naročito u Rusiji u kojoj se žena prodavala zajedno s konjem. Ovo je priča o pokušaju da se odbije pozicija stalnog podčinjavanja i da se ostvari ljudski identitet. Ona kaže: “Ja sam ja, nisam samo žena, privjesak nekog muškarca, ja imam svoj identitet”.

Tim je riječima redatelj Sebastijan Horvat u ožujku, u velikom intervjuu za Večernji listi, najavljivao premijeru drame "Cement"  velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera u Zagrebačkom kazalištu mladih. O djelu za koji Horvat kaže da je jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti razgovarali smo nekoliki dana uoči premijere, a tada je koronavirus promijenio sve.

No, "Cement" stiže na scenu ZKM-a, premijera je najavljena za petak 25. rujna. I bit će to hrvatska praizvedba djela u kojem je Heiner Müller preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. Junak drame je Gleb Čumalov, koji se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu, koje u tim teškim vremenima umire od gladi.

No, žena ne uzvraća njegovu ljubav. Ona je zaljubljena, a njezina je ljubav Revolucija.  Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Nakon premijere, ZKM najavljuje i reprizne izvedbe od 26. do 30.rujna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije