Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakov Žižić

Predstavljena knjiga "Sinj i alka - priče o ljudima i događajima"

Predstavljanje knjige
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
23.01.2019.
u 22:06

Knjiga sadrži više od trideset eseja podijeljenih u šest tematskih cjelina.

U dvorani Matice Hrvatske održano je danas predstavljanje knjige „Sinj i alka – priče o ljudima i događajima“ Jakova Žižića, politologa i asistenta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Knjiga u više od trideset eseja podijeljenih u šest tematskih cjelina – „“Sinjani i Hrvatsko proljeće”, “Promišljanja o Sinjskoj alki”, “Zanimljivosti iz povijesti Sinjske alke”, “Sinj izvan domovine”, “Tihomil Rađa i sinjska kultura sjećanja” te „Poznati i manje poznati Sinjani 20. stoljeća“ donosi širok raspon tema o povijesti grada Sinja, Alki te znamenitim Sinjanima koji su obilježili hrvatsku povijest i kulturu.

Izdavač je knjige Klub Sinjana Zagreb, u čije se ime prisutnima u punoj dvorani obratio predsjednik Kluba Davor Varenina istaknuvši kako je za Klub Sinjana, u vremenu kada se knjiga sve manje čita, ovo vrlo značajan događaj.

- Nadao sam se ovako velikom odazivu i drago mi je da je povijest i tradicija Sinja, ali i cijele Cetinske krajine, još uvijek živa – kazao je Varenina. Slaže se s njime i Stipe Botica, predsjednik Matice Hrvatske.

- Ovo je velik trenutak ne samo za Sinj i Sinjane, već i za cijelu hrvatsku kulturu – kazao je Botica te dodao kako je ova knjiga iznimno vrijedna jer priče o ljudima i događajima donosi na vrlo zanimljiv i esejistički način, pohvalivši Žižića kao izvrsnog stilista.

Knjigu je, uz njenog glavnog urednika, docenta Vladimira Filipovića, predstavio i profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti koji je kazao kako knjiga zrači posebnom toplinom povezuje sjećanje i osjećaj, i tako njeguje kulturu kolektivnog sjećanja.

- Kada vam niti dobar nedjeljni ručak ne može popraviti raspoloženje, sjedite i pročitajte poglavlje ove knjige – kazao je Cipek te čestitao autoru, ali i prisutnima na tome što su iz Sinja. Na samome kraju predstavljanja okupljenima se obratio i sam autor knjige, zahvalivši svima prisutnima bez kojih, kaže, ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije