Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ODNOS DRŽAVE I CRKVE'

Predstavljena knjiga mons. Nikole Eterovića 'Sveta Stolica i Hrvatska'

Predstavljena knjiga "Sveta Stolica i Hrvatska"
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/14
23.10.2019.
u 22:29

Kardinal Stepinac, koji se zalagao za pravo slobode savjesti, simbol je stradanja i patnje hrvatskoga naroda u 20. stoljeću, a Stepinac je danas uzor mnogima u tome kako se postavljati prema problemima, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

Knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića "Sveta Stolica i Hrvatska: Priznanje-Ugovori-Suradnja" predstavljena je srijedu u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, a ministar Gordan Grlić Radman istaknuo je da Hrvati u kontinuitetu imaju dobar odnos i s papinstvom i Svetom Stolicom. Uz hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana knjigu su predstavili profesor zagrebačkoga Pravnog fakulteta Frane Stančić,  profesor kanonskoga prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Josip Šalković te autor Nikola Eterović. Hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman ocijenio je da je knjiga mons. Eterovića važna za hrvatsku povijest i diplomaciju kao i odnose Crkve i države.

Papinstvo je podupiralo hrvatski narod posebice u njegovim teškim razdobljima 

 Hrvati su većinski katolički narod, a u kontinuitetu imaju i dobar odnos s papinstvom i Svetom Stolicom, naglasio je,  podsjetivši kako je još papa Ivan VIII. u svom pismu knezu Branimir 7. lipnja 879. priznao tadašnju hrvatsku državnost.
 Taj nadnevak, istaknuo je, hrvatska diplomacija obilježava kao svoj dan.

 Papinstvo je podupiralo hrvatski narod, posebice u njegovim teškim razdobljima, rekao je ministar Grlić Radman, a ta potpora, dodao je, posebice je dolazila do izražaja u 16. stoljeću tijekom osmanske invazije. 
 Podsjetio je i na potporu Crkvi u hrvatskim zemljama tijekom totalitarnih režima, a posebno diplomatsku i moralnu pomoć za međunarodno priznanje Republike Hrvatske.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Papa Ivana Pavao II. napravio je presedan priznavši Hrvatsku i Sloveniju prije drugih država, a knjiga mons. Eterovića pruža dragocjen uvid u te okolnosti, istaknuo je ministar Grlić Radman.
 Knjiga može poslužiti i da se isprave zablude oko pitanja odnosa Hrvatske sa Svetom Stolicom. Ti odnosi, naglasio je, utemeljeni su, između ostaloga, i na pravu slobode savjesti.

 Kardinal Stepinac, koji se zalagao za pravo slobode savjesti, simbol je stradanja i patnje hrvatskoga naroda u 20. stoljeću, a Stepinac je danas uzor mnogima u tome kako se postavljati prema problemima, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Djelovanju Svete Stolice na međunarodnom priznanju Republike Hrvatske 

 Podsjetio je da  mons. Eterović u knjizi prati proces pripreme i sklapanja ugovora Hrvatske sa Svetom Stolicom, a ti ugovori imaju svoju unutarnju logiku.
 Profesor Stančić smatra kako je knjiga mons. Eterovića sinteza dijaloga u području odnosa države i Crkve.

 U knjizi su obrađeni Sveta Stolica kao subjekt međunarodnoga prava i njezina diplomacija, a posebno je vrijedan dio koji govori o djelovanju Svete Stolice na međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, rekao je prof. Stančić.
 Ocijenio je kako je knjiga mons. Eterovića izvor informacija za one koji se bave odnosom države i Crkve u Hrvatskoj.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

 Profesor Josip Šalković rekao je da knjiga mons. Eterovića prikazuje način kako počivaju zdravi odnosi između Crkve i države. Riječ je o uređenim odnosima nakon uspostave i međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, a ti se odnosi temelje na Drugom vatikanskom koncilu, koji odnose Katoličke Crkve i političke zajednice temelji na pravu vjerskih sloboda. Predgovor knjizi napisao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U njemu ističe kako glede suodnosa društva, države i Crkve, često svjedočimo neupućenosti, nepreciznostima i nedostatnomu poznavanju tematike.

 Upravo zato je knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića uistinu dragocjena i mnogima će poslužiti kao izvor točnih informacija te kao svojevrsni priručnik polazišta za stvaranje plodonosnih interpretacija, ocijenio je kardinal Bozanić. Knjigu "Sveta Stolica i Hrvatska: Priznanje – Ugovori – Suradnja" objavila je Kršćanska sadašnjost. Nadbiskup Nikola Eterović rođen je u Pučišćima 1951. Od 2013. godine Eterović je apostolski nuncij u Njemačkoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije