Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazalište ulysses

Predstavljen novi audiovizualni projekt Damira Urbana inspiriran Jamesom Joyceom

Foto: Kazalište Ulysses
1/3
27.07.2020.
u 14:55

Prema ideji Damira Urbana, u partnerskoj suradnji Kazališta Ulysses i Nacionalnog parka Brijuni, otvoren je multimedijalni izložbeni prostor pod nazivom “Brijunska soba Jamesa Joycea – work in progress”.

Prije dvadeset godina na Brijunskom otočju osnovano je Kazalište Ulysses, koje su pokrenuli glumac Rade Šerbedžija i spisatelj Borislav Vujčić. Tijekom dvadeset godina otočje, a posebno Mali Brijun, na kojemu je prvi puta izveden 2001. Kralj Lear u režiji Lenke Udovički, ugostilo je dvadeset pet kazališnih predstava, brojne koncerte, gostovanja, izložbe, radionice, promocije, razgovore, susrete, i tako postalo nezaobilazno kulturno središte. Prilagođavajući se novim okolnostima zaštite zdravlja naše publike, umjetnika, djelatnika u kulturi, suradnika i partnera, Kazalište Ulysses istražujući nove izričaje i komunikacijske platforme pokrenulo je Radijski program, čiji urednik je dugogodišnji suradnik Kazališta Davor Rocco, zatim osmislilo program koncerata „Dani gitare“ te inovativni umjetnički audio-vizualni prostor „Brijunska soba Jamesa Joycea – work in progress“.

Prema ideji Damira Urbana, u partnerskoj suradnji Kazališta Ulysses i Nacionalnog parka Brijuni, danas u podne otvoren je multimedijalni izložbeni prostor pod nazivom “Brijunska soba Jamesa Joycea – work in progress”. Nezavisni izložbeni prostor u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu koji se sastoji od četiri različite, međusobno povezane, prostorije, posebno je uređena zamišljena Joyceova soba. Poveznica glazbe, zvučne kulise, kratkih filmova, knjiga, dokumentarnih eksponata, zapisa, igre sjena i slika u prostoru - inspiracija je Uliksom, Joyceovim djelom, njegovim svijetom, vezom s ovim prostorima i otokom, ali i nestalnom prirodom traganja, otvorenosti i stalne mijene. Work in progress podnaslov je ovoga prostora, jednako kao što je prvi naslov Finneganovog bdijenja, drugoga velikog djela Jamesa Joycea.

U izdanju Sobe 2020.-e godine, boraveći u ovom prostoru, osim s povijesnim kontekstom, ulomcima iz romana te podsjetnikom na začudne i malo poznate elemente iz Joyceova života, posjetitelju će se, prije svega, izložiti stvaralaštvo potaknuto i inspirirano Joyceovim djelom: ekskluzivna glazba, audio-vizualni, vizualni i zvučni fragmenti u procesu stvaranja multimedijalnog projekta Uliks - koji će sljedeće godine biti izveden na brojnim lokacijama otoka Mali Brijun. Damir Urban, Selma Spahić, Nigel Osborne, Livija Pandur, Zijah Sokolović - neki su od autora. Projektu Sobe priključio se i strastveni poznavatelj Joyceova djela, anglist i osnivač festivala Bloomsday Croatia, Igor Jurilj, kao stručni suradnik, ali i kao autor work in progress koncepta jedne od prostorija.

Soba je prilika i mjesto pristupa jednom od poglavlja Uliksa, točnije, odraz je trenutnog razvojnog mjesta pojedinačnog umjetnika,  kroz izložene radove u nastajanju, ali i kroz događanja uživo i online streaming uprizorenog fragmenta u stvaranju. Tako, već prvo događanje uživo bit će na samome otvaranju u vidu glazbenog performansa do sada nepoznate glazbene cjeline koju je za ovaj prostor komponirao Damir Urban. O točnim terminima sljedećih izvedbi javnost će biti obavještena naknadno, umjetnici koji će nastupiti su: Matija Ferlin, Nigel Osborne, Clea Friend i Zijah Sokolović. Događanjima u prostoru Joyceove sobe imat će priliku prisustvovati i gledatelji putem društvenih mreža prateći streaming - online video prijenos.

 

Posjetitelji će (poštujući trenutne epidemiološke propisane mjere) moći u individualnim obilascima (ili u posjetu minimalnog broja ljudi), obići prostor od 13 do 15 sati svaki dan. Jednako tako, zainteresiranim posjetiteljima bit će omogućen ekskluzivni obilazak prostora prema unaprijed dogovorenom terminu s organizatorima (kontakt: brijunskasoba@gmail.com). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije