Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lutke za odrasle

Predstava o đubretu Hitleru i neobičnom Židovu

bourek
arhiva
04.05.2010.
u 18:05

U Zagrebačkom kazalištu lutaka novu predstavu - i to za odrasle - priprema renomirani scenski i likovni umjetnik Zlatko Bourek.

U Zagrebačkom kazalištu lutaka novu predstavu - i to za odrasle - priprema renomirani scenski i likovni umjetnik Zlatko Bourek. Premijera predstave "Veliki neuspjeh Adolfa H." bit će u četvrtak navečer. Tom se predstavom, koja žanrovski spada u kazalište figura i za koju je Bourek načinio predložak prema scenskom djelu "Mein Kampf" mađarskog pisca i redatelja Georgesa Taborija, planira oživjeti večernja scena ZKL-a namijenjena odrasloj publici.

- Iako se izvodi u kazalištu lutaka, ja ovu predstavu ne bih nazvao lutkarskom. Ona spada pod teatar figura kojem je podnaslov kazalište nakaza. Jedan je glavni razlog: to nisu samo figure nakazna izgleda, već su one i u duši nakazne - objašnjava redatelj, a prije svega akademski kipar i kreator ovih lutaka Zlatko Bourek.

Ironija i crni humor

Iz Taborijeva teksta, punog ironije i crnog humora, u kojem se propituje povijesne osobe s njihovim istinskim osobinama, ali u zamišljenim situacijama, Bourek je odabrao Hitlerov odlazak na prijamni ispit na Umjetničkoj akademiji u Beču. Dakako, tu su upleteni i drugi motivi, posebno razgovori o smrti i ljubavi, thanatos i eros. No, taj tekst, kaže Bourek, u sebi sadrži i samokritično židovstvo, a posebno bi mogao zanimati novije generacije:

- To je komad zanimljiv i za generaciju koja više ne zna puno o Hitleru, posebno kako je htio upisati glumu na akademiji i kako se okrenuo politici tek kada nije uspio.

Predstava je nastala iz inicijative Društva za promociju židovske kulture i tradicije "Bejahat", a njome će ovaj plodnosni i nevjerojatno vitalni umjetnik, koji je zadužio i obilježio lutkarstvo u Hrvatskoj, proslaviti osamdeset godina života.

U svojem bogatom umjetničkom životu Bourek je između ostalog inaugurirao taj sustav kazališta figura, a prvu takvu predstavu pod nazivom ‘'Stoppard’s Shakespeare'’ napravio je još osamdesetih godina u Teatru &TD. U takvim predstavama, objašnjava Bourek, glumci sjede u kolicima, takozvanim guzovozima i pred sobom nose lutke kojima daju žive ruke i noge i upravo zbog te svoje groteskne pojave spadaju u kazalište nakaza.

Prijateljstvo s Taborijem

Svoje predstave kazališta figura Bourek je izvodio i u Berlinu gdje je sklopio prijateljstvo s Taborijem koji je kao i Bourek Židov.

- Sjedili smo u jednom društvu u Berlinu i kad god bi nam se pridružili neki ortodoksni Nijemci koji bi čuli da smo Židovi, postali bi ljigavo pristojni. Nakon nekog vremena Taboriju je to dojadilo i onda je rekao: "Čujte, Nijemci, meni je pun kufer vas koji kada čujete da je netko Židov počnete se pretvarati i biti ljigavi ili ljubazni. Trebate shvatiti da smo mi Židovi smislili kapitalizam, da smo mi s Lenjinom stvorili ovu čudnu državu, da smo mi najbolji fizičari i kemičari, da smo najdekadentniji umjetnici, da imamo gadne, velike i ružne noseve i da smo seksistički orijentirani. Međutim, razlika između vas Nijemaca i nas Židova jest samo u tome što vas ima više, a nas manje.

I upravo je i to jedan od razloga zašto radim ovu predstavu. Današnji svijet mora shvatiti neke stvari, a naš kazališni komad će mu u tome pomoći. Vi ćete vidjeti predstavu o đubretu Hitleru, ali i o jednom neobičnom Židovu. To sve skupa nije nešto previše pametno, ali je veselo i začinjeno humorom koji grize.

 

Komentara 8

OB
-obrisani-
21:50 04.05.2010.

Židovi dojadili ste više. Idite u tu \"vašu\" pustinju, a nas normalne europljane pustite na miru. CIAO (milom ili s....)

MR
M@rsij@nac
05:25 05.05.2010.

“Nasa rasa je uzvisena rasa (master race).Mi Zidovi smo bogovi na ovoj planeti. Mi smo u toj mjeri razliciti od ostalih rasa u kojoj su oni od insekata.Cinjenica je ,usporedjujuci sa nasom rasom, ostale rase su zivotinje i zvijeri , stoka u najboljem slucaju.Ostale rase se smatraju ljudskim izmetom. Nasa sudbina je da vladamo nad inferiornim rasama.Nase zemaljsko kraljevsto ce biti upravljano nasim liderom i zeljeznom rukom. Mase ce lizati nasa stopala i biti nasi robovi”- Menachem Begin, izraelski premijer ,New Statesman magazin, lipanj 25, 1982

Avatar punkufer
punkufer
21:45 04.05.2010.

??? Rade predstavu prepunu pokvarenih i bolesnih likova - pa za koga je to? Nije li nam dosta prljavštine i budalaština? Osim toga, zašto predstava nije o zločestom četniku Slobi? Svaki drek se prodaje pod umjetnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije