Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Predstava Histriona slika je tužnog stanja u dijelu hrvatskog kazališta

histrioni stanari cvitkovic i grgic
Daniel Kasap/PIXSELL
22.01.2012.
u 16:38

Obećavajući dramski tekst Dubravka Jelačića Bužimskog na sceni je upropastila režija Zlatka Viteza

Kada se rastvori zastor, na sceni su četiri odvojena prostora i njihovi stanari. I stvari i ljudi pokriveni su tkaninom onako kako se pokrivaju stari, zauvijek napušteni domovi. Dojmljiva je to simbolika koja gledateljima odmah objašnjava da su to izgubljeni, napušteni ljudi. Nažalost, ta početna slika jedina je dojmljiva stvar u “Stanarima izgubljenog doma”, drami Dubravka Jelačića Bužinskog, koju su u subotu navečer, u režiji Zlatka Viteza, premijerno izveli Histrioni.
Preskočena sudbina
Priču koja je obećavala – o ljudima koji se bore s posljedicama rata, poraća i svojih životnih odluka – ovdje je pojela patetičnost i nedovršenost. Glumci ostavljaju dojam recitatora nabiflanog teksta, a režijske postavke vode njihovoj neuvjerljivosti. To glumce, među kojima dominiraju prvaci Drame HNK Zagreb, stavlja u nevjerojatno težak položaj. Najgore je pritom prošla Ankica Dobrić, koja tumači lik medicinske sestre Ane. Njezina je sudbina tek usput naznačena i jednostavno preskočena. Glumica tako služi kao “vješalica” nevjerojatnoga kostima (križanac odjeće medicinske i časne sestre u vulgarno prozirnoj varijanti kada ga obasja reflektor) koja je tu samo da + na scenu donese cvijeće i svijećnjak!? A glumi ženu za koju doznajemo da je izvanbračno dijete zagrebačkog erotomana, medicinsku sestra koja je dobrovoljno otišla u Domovinski rat i nakon pakla Vukovara završila u nekom od srpskih logora, da bi se nakon svega toga brinula o PTSP-ovcu koji je prestao govoriti.
Zoričić spasio Zvonka
Slična je, i zamišljena i na sceni realizirana, sudbina gotovo svih likova. Jedino je Zvonimir Zoričić izvukao svog Zvonka. On s pravom mjerom samoironije, ali i bolne staračke nevinosti, glumi umirovljenog profesora koji na lažne oglase u svoj stan mami mlade djevojke. Jedini mu je cilj da njegovi susjedi vide kako one odlaze, dok se u međuvremenu sa starog magnetofona vrte snimke davnih seksualnih trijumfa.
Sve u svemu – promašaj. Zlatko Vitez ovu je predstavu najavio kao dio hrvatske trilogije, važnu priču o stanju u jednom dijelu hrvatskog društva. A ona je tek tužna slika o stanju u jednom dijelu hrvatskog teatra.

Komentara 2

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
09:43 23.01.2012.

Kao što je promašaj i ovaj pamflet od kritike autorice znakovitog imena i prezimena, a kad režira notorni Mario Kovač ili predstave čerge sa \'Briona\' Rade Šerbedžije, onda je to vrhunac kazališta??? Prozirno...

SE
serđo
12:55 23.01.2012.

ha ha, točno. našoj bosi, pa još radović, samo hrvati smetaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije