Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kozmodrum

Praktična uživancija u vinilnom izdanju albuma koji pokazuje da žanrovi nemaju granica

Rika Muzika
22.11.2021.
u 16:54

Zagrebački sastav Kozmodrum reizdao je svoj treći album na vinilu.

Zagrebački sastav Kozmodrum posljednji je u nizu vlasnika vinilnih reizdanja svojih albuma, što je donekle postala norma domaće diskografije. I dobro je da je tako, a pogotovo u slučaju tako vrijednih uradaka.

Tako je treći album postave koju čine Janko Novoselić na bubnjevima i udaraljkama, klavijaturist Hrvoje Geller (nedavno je sudjelovao na još jednom usporedivo uzbudljivom instrumentalnom albumu, “l’after life” Coca Mosquita iz Jinxa), basist Goran Delač i gitaristi Ivan Kapec i Elvis Penava, od sada dostupan i na vinilu, dizajniranom kao i CD prethodnica iz ruku akademskog slikara Ivana Blažetića Šumskog, a u distribuciji Dallas Records.

Znamo kakav je album, ali nije loše čuti kako su ga doživjeli u svijetu, na teritoriju na koji Kozmodrum s pravom “puca”. Legendarni voditelj, producent i izdavač Gilles Peterson nije skrivao oduševljenje svježinom Kozmodruma u njegovoj emisiji “Worldwide”, dok je Tom Ravenscroft u programu BBC 6Music prepoznao najavni singl “Wormhooooole” kao jedno od najzanimljivijih recentnih izdanja. Sam Janko Novoselić rekao je da “album veže plesni element, više nego prethodne albume. Atmosferičnost i ambijentalni pristup je tu, ali više kao podloga plesnim ritmovima koji su u prvom planu”. Istoimeni treći album Kozmodruma zaokružuje široki teren po kojem se kreću asocijativnom glazbom koja izbjegava kruta žanrovska određenja i trpanja u ladice. Kraće, Kozmodrum pokazuje da među žanrovima nema granica ako vam “leže”. Smjesom svirke uživo, elektronike, jazza, housea i ambijentalnog downtempa, Novoselić i suradnici nude vam praktičnu uživanciju, jer ovakva glazba osim umjetničkih užitaka, poput davnih receptura Briana Enoa i pionirskih albuma poput “Music for Airports”, ima sasvim praktične upotrebne mogućnosti u svakodnevnom životu.

Nastavljajući putem prošlih albuma “Na tragu satelita” i “Gravity”, Kozmodrum je vinilom zaokružio prvu fazu rada i sada bi bilo najbolje da putem izdavača Rika Muzika iz Londona iziđu i u svijet, gdje ih, kako vidimo, već spominju i kamo najprirodnije pripadaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije