Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Praizvedba predstave “Ja od jutra nisam stao” u Kerempuhu

Ja od jutra nisam stao
20.03.2019.
u 12:17

Satiričko kazalište Kerempuh, Una Vizek: „JA OD JUTRA NISAM STAO, Redateljica: Nana Šojlev, Dramaturginje: Dora Delbianco i Dina Vukelić , Praizvedba: 29.3.2019. u 20 sati

Praizvedba dramskog teksta “Ja od jutra nisam stao” dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, premijerno će se izvesti u petak, 29. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji iskusne kazališne redateljice Nane Šojlev.

U pomaknutom Vizekinom svijetu matrijarhalnog uređenja, gdje su stereotipizirane rodne uloge izvrnute, a muškarci inferiorni ženama, satiričkom se oštricom obračunavamo s rodno uvjetovanom raspodjelom moći i uvriježenim klišejima o prirodi muško-ženskih odnosa u suvremenom društvu. Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za jedne večeri koja se pretvara u neobuzdano, logoreično i emotivno razotkrivajuće pijančevanje svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno  suoče s njima nadređenim ženama. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom. Poigravajući se s predrasudama i društvenim očekivanjima, “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče aktualne problematike rodnih uloga oko koje rasprava ne staje.

U predstavi igraju Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica. Glazbu potpisuje Milorad Stranić, kostimografiju i scenografiju Valentina Crnković, a oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar.

UNA VIZEK

Una Vizek rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je i magistrirala telekomunikacije na FER-u. Od 2000. godine zapošljava se u Ericssonu Nikola Tesla, gdje još uvijek radi na razvoju programske podrške za telekomunikacijsku opremu. Kazalištem se počinje baviti 2000. godine uz suvremeni ples koji je usavršavala u ZPA-u i Liberdanceu i na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivala je na desetak hrvatskih i međunarodnih plesnih projekata kao izvođačica, koautorica ili autorica: Duet za grijalicu i radijator (2003.), Overdo (2005.), Just Dance (2006.), Peterored (2006.), Love Piece (2007), Osjećaj za (2008), Solo za krevet i klavir (2010.), Dvije Priče (2011.), Snoviđenja (2015.) i hrvatska postava Mass (2018.).   Od 2010. piše i dramske tekstove. Do sada je napisala pet cjelovečernjih drama: Pomračenje (2010.), Posljednji poziv za Reykjavik (2012), Posljednji Hrvati (2013), Nema  života na Marsu (2015) i Ja od jutra nisam stao (2017). Drama Pomračenje objavljena je u časopisu Kazalište i na portalu drame.hr te je izvedena na Hrvatskom radiju u režiji Marija Kovača, a također je imala praizvedbu na Sveučilištu Ayadin u Istanbulu. Drama Posljednji poziv za Reykjavik (2012.) bila je u užem izboru za nagradu Marin Držić za 2012. godinu, a Nema života na Marsu osvojila je treću nagradu Marin Držić za 2015. godinu te je u režiji Marine Pejnović izvedena na Hrvatskom radiju i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. S dramom Ja od jutra nisam stao osvojila je nagradu Marin Držić za 2017. godinu. S kratkom pričom Međa 2016. godine osvojila je prvo mjesto na natječaju za kratku priču Festivala europske kratke priče. Djela su joj prevedena na nekoliko jezika.

 

NANA ŠOJLEV

Nana Šojlev rođena je u Zagrebu 1960. godine. Studirala je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a 1984. diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju (danas ADU). Tijekom niza godina djelovala je kao autorica koncepcija, dramaturginja i redateljica plesnih i dramsko-plesnih kazališnih predstava, s kojima se predstavila na pozornicama i festivalima u zemlji i inozemstvu (ZKM, GK „Trešnja“, Mala scena, Teatar &td, Tvornica kulture, Kazalište Knap, Tjedan suvremenog plesa, Šibenski dječji festival, Danza Nueva festival - Lima, Peru...). Surađivala je s koreografima, glumcima, glazbenicima i plesačima suvremenog plesa, eksperimentirajući na različitim vrstama objedinjavanja dramskoga i plesnog kazališnog izričaja. Ističu se predstave: Exhibition, Rubato, Big is beautiful, Déjà vu, Skitnička bajka, Čokolada, Slavuj, Carevo novo ruho, Tko još vjeruje u rode, Zagrljaj, Čarobna frula za početnike, Radio Ana itd.

Od 1986. surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom. Radi za gotovo sve televizijske programe - kao scenaristica, redateljica, a potom i urednica mnogobrojnih filmova i televizijskih emisija iz područja kulture, umjetnosti i znanosti. Sa svojim autorskim radovima sudjelovala je na uglednim međunarodnim televizijskim festivalima i nagrađivana je na festivalima u Francuskoj (Reporters de la memoire), Rusiji (Dani etnografskog filma u Moskvi), Hrvatskoj (FF Trsat) itd. Tijekom stalnog angažmana na HRT-u obnašala je dužnost urednice Dokumentarnog i Zabavnog programa HTV-a, a danas radi kao urednica i redateljica u Dokumentarnom programu HTV-a.

Režija dramskog teksta Ja od jutra nisam stao Une Vizek prva joj je suradnja sa Satiričkim kazalištem Kerempuh.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije