Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mama, ja sam pozelenio

Poznati pjevač u mjuziklu o zdravim životnim navikama

Foto: Žar ptica
1/2
13.04.2021.
u 17:07

Mjuzikl progovara o zdravim životnim navikama poput tjelovježbe i zdrave, šarene i raznolike prehrane, a glavni protagonist je dječak Bojan kojeg će utjeloviti Bojan Jambrošić

Gradsko kazalište Žar ptica i u pandemiji marljivo radi. Za početak svibnja najavili su novu premijeru i to autorskog mjuzikla "Mama ja sam pozelenio" u režiji Marijane Matoković.

Mjuzikl progovara o zdravim životnim navikama poput tjelovježbe i zdrave, šarene i raznolike prehrane, a glavni protagonist je dječak Bojan kojeg će utjeloviti Bojan Jambrošić. Osim glavne uloge, na projektu je radio kao skladatelj, a kaže da mu je ovo već četvrti mjuzikl namijenjen djeci za koji radi glazbene brojeve.

Redateljica Marijana Matoković ističe da je Gradsko kazalište Žar ptica hrabro i aktualno odlučilo uprizoriti mjuzikl za djecu, a hoće li uspjeti približiti svojoj mladoj publici zdrave navike, vidjet će tek nakon prvih izvedbi, ističe redateljica. 

- Moram reći da je za djecu teže raditi jer njih ne možeš prevariti. Neće ti dijete onako iz pristojnosti reći 'joj ovo mi je super'. Njima ili se sviđa ili se ne sviđa, pa treba pažljivo - poručuje svestrani glazbenik Jambrošić koji sve što napiše prvo "profiltrira" kod svojih nećaka.

Da s djecom treba oprezno slaže se i ravnatelj kazališta Žar ptica, Drago Utješanović, koji smatra da je najbolji put do dječjeg usvajanja zdravih navika zapravo to da se vode primjerom svojih roditelja.

Foto: Žar ptica

- Djeca oponašaju. Tjerat dijete da jede blitvu i srdele, a pored njega drapat kotlet i pomfrit, to nije baš u redu - kaže Utješanović koji vjeruje da su dječji problemi sa zdravom prehranom pa i prekomjernom težinom ustvari odraz roditeljevog pristupa prehrani i brzog modernog stila života.

- Jednom sam čuo susjedu, preko balkona, kako kaže djeci 'hajde pojedite blitvu, ako pojedete blitvu vodim vas u McDonalds' - čudi se.

Glavni protagonist mjuzikla, čiji je tekst napisao Igor Weidlich, najviše voli izbjegavati tjelesni i bježati u pekarnu, ali zbog simpatije Sanje (Dunja Fajdić) želi početi živjeti zdravo. Jambrošić se, kaže, donekle može poistovjetiti sa svojim imenjakom Bojanom.

- Čak i sad kad sam malo stariji, volim jako puno jesti i nisam jedan od pobornika povrća - tvrdi pjevač. Ipak, napominje, s godinama je i on počeo jesti nešto više zelenijeg i zdravijeg.

- Ne da bih izgledao bolje, nego da bih se osjećao bolje - zaključio je Jambrošić koji se u glumi dobro snašao jer je riječ o mjuziklu, a pjesmom se, kaže, uvijek zna dobro izraziti. Da bi mjuzikl bio potpun treba i dobra koreografija, a u "Mama, ja sam pozelenio" za to se pobrinula Tihana Strmečki iz JazzElle plesnog studija.

Krajem prošle godine kazalište Žar ptica osvojilo je publiku predstavom "Hoću - Neću", koja je svoje obožavatelje stekla u raznim krajevima Hrvatske. Ipak, ravnatelj Utješanović ističe da bi volio da "predstave ponovno budu ono što trebaju biti – hitovi – ali bez onoga 'online'".

Ipak i u online radu kazališta puno se dobrih stvari iznjedrilo. Najbolji primjer je upravo kada im se jave ljudi iz udaljenih krajeva Hrvatske, pa čak i okolnih zemalja, koji da nema online predstava ne bi mogli tako lako djeci pokazati kazališnu predstavu, napominje ravnatelj koji je ranije u razgovoru za Večernji list otkrio da je Žar ptica u prošloj godini izgubio 97 posto prihoda.

Ipak, kaže Utješanović danas, u 2020. godini barem su imali dobra prva tri mjeseca pa se boji da će 2021 biti i gora. Nešto optimističnija je redateljica Matoković koja napominje da je pandemija kulturnjacima ipak otvorila prostor dodatne kreativnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije