Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovi rečenica

"Površine" Anabel Zanze u zagrebačkoj Galeriji Mala

zanze 2
arhiva
26.04.2010.
u 13:05

Ne treba tražiti skriveni smisao u riječima ili rečenicama. Trik je u tome da pismo ima općeprihvaćenu slikovitost koja se neprestano mijenja, bitan je tek riram.

Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, akademska slikarica i grafičarka Anabel Zanze predstavlja se najnovijim ciklusom ulja na platnu pod naslovom “Površine” u zagrebačkoj Galeriji Mala.

Umjetnica prepoznatljiva po minimalizmu, ispisanim pravilnim redovima riječi i rečenica na slikarskim platnima ovoga se puta razigrala u bezbrojnim varijacijama unutar pravilnoga geometrijskih oblika. Gledatelj se nužno zadubljuje u teksture, u pravilno ispisana slova i riječi tražeći u njima smisao, a kad pročita nekoliko smislenih riječi, domišlja logičan sadržaj. I tu ga čeka zamka. Kad dođe do kraja retka, pomak i uzmak prema horizontali ili preskok novoga retka u vertikalu, ne daje mu nikakav logičan nastavak. Nije ni bitan sadržaj, već je trik u vizualnom kodu letričke slike, u teksturama izvedenim s crnim i bijelim (ne)bojama. U tom je smislu dojmljiv niz ulja Crnih likova, gdje dijagonala prelama geometrijske isječke pismoslova s umetnutim plošnim crnim izrescima.

Na drugoj, svijetloj strani snažan je horizontalni ritam vidljiv u njezinim najnovijim Lakunama gdje su između nekih crnih logičnih riječi, često ubačene praznine, ispusti, bjeline. Tako, primjerice, cijelo bijelo platno dobiva poput tkanja ritmičnu izmjenu punih slovnih cjelina s praznom “pukotinom” između dvije ili više riječi, čime se oslikavaju optički zanimljive titrave strukture slike. (doj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije