Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPERTOAR

Povratak u grad, povratak u kina: Što će igrati ove jeseni?

film
Foto: VL FOTO
1/3
17.08.2013.
u 17:54

Ove godine u kina dolazi i jedan od najuspješnijih filmova produciranih u Hrvatskoj – drama “Obrana i zaštita” redatelja Bobe Jelčića

Teško je to priznati samome sebi, ali vrijeme godišnjih odmora polako se bliži kraju. Srećom, povratak na posao ili u školu olakšava kulturna sezona koja se u gradovima počinje buditi pred kraj ljeta, kad se iznova otvaraju kazališta, u unutrašnjosti započinju festivali, a na repertoare kina dolaze novi hollywoodski blockbusteri, ali i nezavisni, festivalski hitovi.

Ove godine u kina dolazi i jedan od najuspješnijih filmova produciranih u Hrvatskoj – drama “Obrana i zaštita” redatelja Bobe Jelčića, premijerno prikazana u programu Berlinalea, da bi zatim osvojila sedam Zlatnih Arena u Puli, nagradu Bauer u Motovunu, te dobila čast da otvori natjecateljski program dugometražnog filma na Sarajevo film festivalu. Nakon velikih uspjeha komedija kao što su Svećenikova djeca, ili pak dječjih filmova o Koku, bit će zanimljivo gledati kako će u kinima proći nesumnjivo izvrsna drama domaćeg redatelja, koji tematizira etničke podjele u Mostaru na primjeru običnog, malog čovjeka koji mora odlučiti hoće li prijeći most kako bi u drugom dijelu grada bio na pogrebu prijatelja.

Gdje je nestao Hlapić?

Iako su i neki drugi filmovi, poput “Šegrta Hlapića” čiji se datum premijere već jednom pomicao, najavljivali ulazak u kina na kraju ljeta, Jelčićev je film trenutačno jedini naveden na službenim programima domaćih multipleksa, kojima će i ove jeseni dominirati američki blockbusteri. Među njima se možda najviše čekao “Elysium” Neilla Blomkampa, distopijski akcijski spektakl o zemlji 2159. godine s Mattom Damonom i Jodie Foster u glavnim ulogama, koji je nažalost samo djelomično ispunio očekivanja, razočaravši nas suviše naivnom i predvidljivom radnjom. Fanovima dobrog SF spektakla sad ostaje nadati se da bi “Riddick”, koji u kina dolazi u rujnu, napokon mogao iskoristiti puni potencijal Richarda B. Riddicka, jednog od najslabije iskorištenih SF likova prošlog desetljeća.

Osim u znanstvene fantastike, testiranje živaca u kinu obećavaju i trileri “Paranoja” hrvatskog potomka rođenog u Australiji Roberta Luketica, te “Prizivanja” Jamesa Wana, horor sniman prema originalnim zapisima demonologa Eda i Lorraine Warren. U novu školsku godinu klince će uvesti Disneyevi animirani “Avioni” te Dreamworksov “Turbo 3D”. Za ljubitelje komedije tu su “Obitelj Miller” Rawsona Marshalla Thurbera, “Brats” Anthonyja Marciana te “Ovo je kraj” Setha Rogena, dok priče inspirirane stvarnim događajima donose biografska drama “Jobs” o osnivaču informatičkog diva Apple i “Utrka života” o legendarnom rivalstvu između Jamesa Hunta i Nikija Laude.

Spurlock o - boy bendu?

Za kraj, tu je iznimno neobičan produkt kontroverznog dokumentarista Morgana Spurlocka, koji je snimio – dokumentarno-glazbeni film “This is us”, o boy bendu One Direction! Nadopunjena švedskim filmom “Call girl” temeljenom na stvarnom političkom seks-skandalu u toj državi, ranojesenska kinoponuda donosi ponešto za svakoga, ali teško je ne uočiti da u njoj nema (gotovo) nijednog zaista velikog naslova, nešto što bi obećalo prepune kinodvorane i rušenje rekorda gledanosti. Za to ćemo ipak pričekati zimske praznike, vrijeme tradicionalno najveće posjećenosti kina, u kojima nas krajem godine očekuju novi nastavci “Hobita” i “Igara gladi”, ali i ekranizacija “Enderove igre” te međunarodna kinopremijera velikog canneskog hita “Adelin život”, za koji se trenutačno čini da ga lokalni distributer neće pustiti u kina – a to bi bila velika šteta.

U Obzoru ove subote pogledajte popis svih novih filmova, s datumima izlaženja i kratkim sinopsisima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije