Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba artefakata

Gdje si bio ´91? U galeriji ESCE na koncertu!!!!!

izložba artefakata galerija SC
Foto: Kultura promjene
1/8
29.03.2016.
u 10:46

Galerija Studentskog centra bila je, u sezoni 1990./91., uvjerljivo najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe

Izložba artefakata programa Galerije Studentskoga centra iz razdoblja 1990./91. otvara se sutra, 30. ožujka u Galeriji SC s početkom u 20 sati, kada će se održati i koncert benda Pajino jato (članovi bendova Cul-de-Sac i Franz Kafka Ensemble) te Zlih bubnjara. Otvorenju izložbe originalnih plakata, pozivnica i kataloga prethodit će razgovor s ondašnjim voditeljima Galerije ESCE i kreativcima iz tog perioda u 18 sati.

Galerija Studentskog centra bila je, u sezoni 1990./91., uvjerljivo najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Pod vodstvom likovnih umjetnica Helene Klakočar i Sonje Hindkjaer, konceptualnoga kazališnog umjetnika Damira Bartola-Indoša, u društvu ljudi iz Kugle i grupe SexA te sociologa Benjamina Perasovića, stvoren je jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire supkulturne i umjetničke scene u kojoj se galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi. Iako je ova epizoda kratko trajala, jak kolektivni duh samih aktera scene koji su osmišljavali koncept programa pokazao je neke putokaze za druge projekte 90-tih godina, kao što je npr. rad URK-a i kluba Močvara.

Ekipa koja je tada vodila Galeriju okupit će se ponovno u istom prostoru i predstaviti programe iz tog razdoblja u suradnji s umjetnicima koji su izvodili programe, izlagali ili vodili Galeriju. Magija tog perioda pokušat će se dočarati izložbom artefakata, ali i bogatim i raznovrsnim popratnim programom koji uključuje razgovore, koncerte i predavanja.

Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizira se u suradnji sa suradnicima ondašnje Galerije ESCE te u koprodukciji Kulture promjene SC-a i „URK“/kluba Močvara.

Na Izložbi će biti i Zlatko Burić-Kićo, Kornel Šeper, Milan Vukšić-Ciki, Ivan Marušić-Klif, Romana Rožić, Aleksandar Dragaš, a poseban gost na Skypeu bit će Dušan Kojić Koja. Razgovori, predavanja i koncerti aktera iz tog doba na rasporedu su sve do 15. travnja, kada će se zatvoriti izložbu uz nastup kultnog benda Šumski.

Izložbu je inicirala Helena Klakočar, a realizira se u suradnji sa suradnicima ondašnje Galerije ESCE te u koprodukciji Kulture promjene SC-a, Udruženja za razvoj kulture „URK“ i kluba Močvara.

>> O slikaru Gabrijelu Jurkić u Matici govore znanstvenici, profesori, umjetnici...

Komentara 3

OM
omolje
12:40 29.03.2016.

Mislio sam da je ovo pitanje postavljeno Milanoviću.

KS
krao_sam
11:31 29.03.2016.

A neki su bili u minkenu i postojni.

U1
ursus_1212
15:09 04.04.2016.

Nije baš za pohvalu. Da su svi bili gdje su htjeli, sad bi se zvali srbija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije