Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazalište

Potresna i potresena predstava na početku festivala

Schaubuehne am Lehniner Platz. ''ATMEN''. Von Duncan Macmillan, Regie Katie Mitchell, Buehne und Kostueme: Chloe Lamford. Mit Christoph Gawenda, Jenny Koenig
Festival svjetskog kazališta
17.09.2015.
u 15:07

Redateljica Katie Mitchell i berlinsko kazalište Schaubühne am Lehniner na pozornici ZKM-a

Redateljica Katie Mitchell i berlinsko kazalište Schaubühne am Lehniner Platz gostovali su na Festivalu svjetskog kazališta 2012. s fenomenalnim dvostrukim uprizorenjem Strindbergove "Gospođice Julije": mladi je ansambl virtuozno istodobno igrao dramu i pretvarao je u film na platnu iznad pozornice. Ovaj su put u ZKM došli s predstavom "Pluća", definiranom kao konverzacijska drama (dramaturg Nils Haarmann). Dvoje glumaca, Jenny König i Christoph Gawenda, preko 80 minuta sjede svatko na svom postamentu i biciklu i okreću pedale. Tako, uz pomoć još šestorice pozadinskih biciklista sami električnom energijom napajaju bazičnu rasvjetu i ozvučenje predstave. A pri tom cijelo vrijeme izgovaraju svoj beskonačni dijalog koji odmah otvara glavnu i zapravo jedinu temu: trebaju li i smiju li mladi, pametni, obrazovani, ekološki i humanistički osviješteni i dobri ljudi poput njih rađati djecu u ovaj sve napučeniji, sve zagađeniji i sve naopakiji svijet.

Vrijeme proleti učas jer ti glumci jednostavno znaju govoriti na uvjerljiv i životan način. Dijalog se prema kraju ubrzava i dovodi nas, preko sve kraćih skica starenja, do kraja njihovih života. Ekološka dosjetka na kojoj počiva predstava dobiva puni smisao i ostvaruje ubitačno snažan dojam upravo u tom trenutku kada On, a ubrzo potom i Ona, prestanu okretati pedale i utonu u mrak, u smrt. Tako malo sredstava, a tako puno pameti i emocija u jednoj predstavi. A umiješala se i majka Zemlja zatresavši na sekundu naša sjedala i cijelo kazalište kao da smo u 4DX kinu. Da nije uranila, bila bi to fantastična replika na glumičinu pred kraj predstave izgovorenu rečenicu: "Treba mi jedan potres." U svakom slučaju, Festival svjetskog kazališta i ove godine već prvom predstavom nastavlja protresati naše poimanje teatra i svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije