Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć umjetnicima

Potpore od 1.625 odnosno 3.250 kuna za samostalne umjetnike koji su ostali bez angažmana

Nina Obuljen Koržinek
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
31.03.2020.
u 17:48

Novčana potpora daje se na razdoblje od tri mjeseca a odnosi se na umjetnike koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost i doprinosi im se plaćaju iz državnog proračuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek danas je kasno popodne u pismu javnosti obznanila da će umjetnici koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a doprinosi im se plaćaju iz državnog proračuna, a ostali su bez angažmana zbog pandemije koronavirusa dobiti potpore u iznosu od 1.625,00 kn, odnosno 3.250,00 kn na razdoblje od tri mjeseca. Od srijede, 1. travnja bit će otvoren poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske.

Paralelno s navedenim aktivnostima Ministarstvo kulture ističe da ubrzano radi na razradi mjera potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od do sada usvojenih mjera. Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim članstva u strukovnim udrugama. Nekoliko strukovnih udruga dostavilo je Ministarstvu kulture precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda; međutim zbog nepostojanja registra nemoguće je procijeniti broj osoba o kojima je riječ, zbog čega je iznimno teško definirati osnovne kriterije potpore. Neke od strukovnih udruga, koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava.



"Znamo da u vremenima krize kultura ne zamire i zahvaljujemo svima koji ulažu dodatne napore da kulturne sadržaje učine dostupnima publici preko različitih digitalnih platformi, koje su trenutno jedino mjesto djelovanja i dijeljenja kulturnih sadržaja. Iako oni ne mogu nadomjestiti intenzitet izravnog dodira s umjetnošću, pomažu nam u nadvladavanju tjeskobe i osjećaja samoće u koje smo svi danas uronjeni. Ministarstvo kulture razmatra i posebni ad hoc natječaj iz kojega bi se sufinancirale online aktivnosti za vrijeme krize, kako bismo i na taj način osigurali dodatne izvore financiranja za one čija je egzistencija ugrožena", ističe se u objavi ministrice kulture.

Ministrica je i ponovila sve mjere koje su do sada Ministarstvo i Vlada donijeli kako bi pomoglo i institucionalnoj i nezavisnoj kulturi. Među njima je i Vladina mjera koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koja je usmjerena i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare https://mjera-orm.hzz.hr/potpora-ocuvanje-radnih-mjesta/.

U pripremi su i mali te mikro krediti za poduzetnike u teškoćama, a pripremaju se i posebni programi potpore za pojedine grane gospodarstva u koje će biti uključene i kulturne i kreativne industrije. Banke su najavile, a neke već i započele s ugovaranjem počeka za kredite građana.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije