Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRONAĐENO U KUHINJI

Potez bez presedana: Francuska ne dopušta da zemlju napusti nedavno pronađeno remek-djelo

Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
1/2
25.12.2019.
u 18:38

Odluku da se blokira odlazak donio je panel Savjetničkog odbora za nacionalna blaga, uz podršku francuskog ministra kulture Franck Riester.

Francuska ne dopušta da zemlju napusti dugo izgubljeno remek-djela florentinskog umjenika Cimabuea, pronađenog u kuhinji 90-godišnje Francuskinje, koje je ranije ove godine prodano na aukciji za gotovo 24,2 milijuna eura.

Nevjerojatno otkriće 'Christ mocked' slikara Cimabue iz 13. stoljeća zaprepastilo je umjetnički svijet, pogotovo jer je riječ o remek-djelu koje je slučajno pronađeno kad se prodavala kuća. Podsjećamo, nju je vidio procjenjitelj umjetnina Philomène Wolf i vrlo brzo shvatio kako je riječ o nečem izuzetnom. Stručnjaci iz Pariza potvrdili su da je riječ o djelu Cimabuea, te je djelo vrlo brzo bilo stavljeno na aukciju. 

Međutim, Francuska je blokirala odlazak djela iz zemlje tvrdeći kako je riječ o 'nacionalnom blagu'. Taj potez daje Francuskoj čak 30 mjeseci da sakupi novac potreban za otkup slike. Njihov plan je sliku 'Chist mocked' prikazati zajedno s drugim umjetnikovim djelima u Louvreu. 

Odluku da se blokira odlazak donio je panel Savjetničkog odbora za nacionalna blaga, uz podršku francuskog ministra kulture Franck Riester, piše CNN. 

Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu

1/37


 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Django
Django
20:57 25.12.2019.

Nedavno su u Mimari bile izložene dvije Picassove slike za koje Nick Kačić-Miošić kipar, stručnjak za umjetnost i ekspert za slike Pabla Picassa tvrdi da ih nije moguće certificirati makar su originali, i to zato jer certifikat izdaju isključivo članovi obitelji Picasso kojima se slike moraju donijeti na uvid u Francusku. A čim se unesu u zemlju, postaju francusko nacionalno blago i više ne smiju izaći iz Francuske, upravo kao i ova slika iz članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije