Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liburnia Film Festival

Posrnula hrvatska brodogradnja središnja tema 17. izdanja festivala

Foto: Liburnia Film Festival
30.07.2019.
u 14:44

Najavljeno je 17. izdanje opatijskog Liburnia Film Festivala koje će na maloj Ljetnoj pozornici prikazati prikazati 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca od kojih će četiri filma, "Baka" Borne Zidarića, "Hipokritovi sinovi" Antona Mezulića, "Nihilist" Renate Lučić i "Pluf!" Elvisa Lenića, imati svoje svijetske premijere.

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je posrnula hrvatska brodogradnja, pri čemu se misli na recentna događanja u 'Uljaniku' i '3. maju'. Zbog njihove nemjerljive važnosti za hrvatsko društvo i lokalnu zajednicu, festival koji i u svom logotipu nosi znak broda, izvan konkurencije će prikazati nekoliko filmova na temu brodogradnje te tako iskazati bar simboličku posvetu, kazali su organizatori festivala na konferenciji za medije kojom je najavljen ovogodišnji program.

U ovogodišnjoj konkurenciji možemo primjetiti porast portretnih filmova - nagrađivani film Gorana Devića "Na vodi" koji kroz različita lica portretira autorov rodni Sisak, grad posrnule industrije i izmijenjenog karaktera, također nagrađivani opservacijski dokumentarac "Susjedi" Tomislava Žaje koji prati štićenike Doma za psihički bolesne osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu, te "Da je meni ono što mi nije" redateljice Višnje Skorin koji će na LFF-u imati hrvatsku premijeru. U programu se nalaze i biografski dokumentarac o pjevaču KUD-a Idijoti "Tusta" redatelja Andreja Korovljeva i film redateljice Renate Lučić "Nihilist" koji donosi portret stanovitog Lampe koji je napustio "normalan" život te se prepustio neradništvu. Na programu je i novi film lanjskog dobitnika posebnog priznanja žirija Josipa Lukića "Doplovit će Rex" portretira majku troje djece koja većinu godine provodi daleko od doma, na kruzeru.

U programu se nalazi i nekoliko crtica iz života - lanjski pobjednik festivala Elvis Lenić dolazi s filmom "Pluf!" o osebujnoj 'sportskoj' disciplini koja se 1. svibnja tradicionalno održava u Limskom kanalu. David Lušičić u "Fajrontu" oslikava tragični rasplet događaja između dvoje ljudi koje je spojila noć. Tomislav Đurinec u "Doma za Božić" kameru je okrenuo ka svojoj obitelji kojoj se "autao", Mladen Stanić je u "Glava u balunu" crticom sa splitskog igrališta prikazao koliko je seksizam duboko upisan u normativni kod našeg društva dok Borna Zidarić u filmu "Baka" prati svoju obitelj u rekonstrukciji zadnjih dana života pokojne bake.

Nezaobilazne političko-društvene teme direktno adresiraju filmovi "Hipokritovi sinovi" Antona Mezulića, zabilješka pokušaja da Sveučilište u Zagrebu postane „mjesto biblijskih vrijednosti', zatim "U slučaju rata" Jana Geberta, češko-hrvatska koprodukcija o slovačkoj paravojnoj skupini koja uz prešutno odobravanje vlasti u svoje redove regrutira stotine tinejdžera, te dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta, "Izlazak radnika iz tvornice" i "Ulazak vlaka u stanicu" koja, oba snimljena kao reminiscencije uradaka izumitelja kinematografa braće Lumiere, upozoravaju da u Hrvatskoj danas gotovo pa nema tvornica iz kojih radnici mogu izaći niti vlakova koji u stanicu mogu ući.

I program izvan konkurencije prilično je bogat. Osim što ga čine već spomenuti filmovi posvećeni brodogradnji, tradicionalno ga čine i filmovi u produkciji Restarta – novi film Katerine Duda "Strujanja" te filmovi nastali na Školi dokumentarnog filma: "Mjesto za bijeg" Lucije Ane Ilijić i "Sigurno mrtvi" Ivana Grgura.

U Vili Antonio, na drugoj festivalskoj lokaciji, izvan konkurencije bit će prikazano još i 12 petominutnih vinjeta o malih hrvatskim mjestima, 'Kartoline' skupine autora (Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal, Ante Zlatko Stolica), zatim 'Poštovana predsjednice' Daniela Pavlića, 'Prijateljstvo s Trokutom' Vladimire Spindler te 'Yalla Yalla' Marka Paradžika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije