Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvučno svjetlosni spektakl

Posjetite Klanglicht - festival zvuka i svjetla u Grazu

Diplopia - Onionlab
Foto: Promo fotografije
1/5
28.03.2019.
u 16:05

Već petu godinu zaredom u Grazu se održava Klanglicht, festival zvuka i svjetla. Festival će biti otvoren u nedjelju 21. travnja, a trajat će tri dana. Direktor Theaterholdinga Graz, Bernhard Rinner, prisjetio se početaka "Klanglichta", kada je na jednoj lokaciji u gradu bila postavljena prva svjetlosna instalacija koju je posjetilo 2500 ljudi. Prošle je godine, kaže Rinner, preko 100 000 ljudi posjetilo čak sedamnaest zvučno-svjetlosnih instalacija diljem grada.

Ovog će puta Graz ukrasiti četrdeset tri umjetnika, a njihovih rekordnih devetnaest projekata će posve izmijeniti centar grada. Svojom će instalacijom naziva "Potonule katedrale" na Klanglichtu po prvi puta sudjelovati i jedan hrvatski umjetnik. Riječ je o višestruko nagrađivanom arhitektu Krešimiru Rogini, čiji smo rad imali priliku vidjeti i na Festivalu svjetla gdje je predstavio svijetleći "Gornjogradski cvijet" na platou Gradec. Za Klanglicht je u suradnji s kiparom Sinišom Majkusom osmislio konstrukciju od sedam tornjeva osvijetljenih bijelom, plavom i zlatnom bojom. Rogina ističe kako ovom projektu pristupio prostorno i arhitektonski, inspiriran slavnom Monetovom slikom "Katedrala u Rouenu". Glazbena će podloga biti, naravno, Debussyjeva skladba "Potonula katedrala" u kombinaciji sa zvučnim zapisima misli iz Roginine knjige "Architectural Enchiridion in the Age of Virality". Instalacija kao takva funkcionira i po danu te je posebna zbog svoje prostorne komponente - posjetitelji kroz nju moći slobodno prolaziti, što će dodatno pridonijeti prožimajućem iskustvu kombinacije svjetla i zvuka.

Direktorica festivala Brigit Lill posebno je istaknula i španjolski kolektiv Onionlab čija će umjetnička intervencija transformirati zgradu opere u Grazu. Unutar same opere, uz zadivljujuće svjetlosne efekte, svirat će filharmonijski orkestar dok će 3D projekcije na fasadi odavati dojam rušenja i preslagivanja čitave građevine.

Ovaj zvučno-svjetlosni spektakl otvara se na sam Uskrs, ali organizatori se nadaju kako to neće spriječiti posjetitelje iz Hrvatske i drugih zemalja da posjete Klanglicht.
- Ipak je Zagreb udaljen samo dva i pol sata vožnje, a ovo ne smijete propustiti – rekla nam je Brigit Lill.

Više detalja o festivalu, lokacijama i umjetničkim instalacijama možete pronaći na stranicamafestivala https://www.klanglicht.at/.

>>Festival KLANGLICHT

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije