Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Prtenjača

Posao pisca je da izmišlja pa uvjeri čitatelje da je sve to istina

Nel Pavletić/Pixsell
15.09.2022.
u 11:14

Na festivalu Vrisak u Rijeci predstavljene su nove knjige istaknutih autora

I dok se na Vrisku iščekuju nastupi Roberta Perišića, koji će najaviti novu knjigu "Brod za Issu", ili Jurice Pavičića, koji u Rijeku dolazi s novim romanom "Mater Dolorosa", najnoviju zbirku priča predstavio je Ivica Prtenjača. Dvostruki pobjednik VBZ-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman, rođeni Riječanin, napisao je, prema mišljenju Zorana Žmirića, "najrječkiju" knjigu pripovjedaka. "Kino Sloga" sadrži trideset i osam priča koje je, kako tvrdi, Prtenjača napisao u dahu. Tu je riječ o svojevrsnom nastavku autobiografskog romana "Sine, idemo kući", kojim je autor otišao još dalje u djetinjstvo.

– Posao pisca je da izmišlja i da onda čitatelje uvjerava da je to istina – ukratko je objasnio spisateljsku poziciju Prtenjača, koji tvrdi da već sada ima napisana dva nova romana, koja tematski nisu vezana za Rijeku, nego za Zagreb i Pariz.

Još jedan riječki autor predstavio se riječkoj publici s novom knjigom. Riječ je o Janu Boliću, koji je predstavio svoj peti roman "Štakori", koji mu je objavila Beletra. Riječ je o njegovu drugom kriminalističkom romanu, čija se radnja odvija u Rijeci, a glavni junak je inspektor John Monroe, koji je američku policiju zamijenio onom riječkom. A obje su, čini se, podjednako korumpirane.

– Meni je pisanje jako važno, ali od pisanja su mi važnije mama i obitelj – rekao je svojoj publici Jan, o kojem dokumentarni film upravo snima Anđelo Jurkas. Jan zbog spinalne mišićne atrofije tipa 2 piše jednim prstom na iPhoneu. Iako je literarni put počeo kao pjesnik te i sada tvrdi da i dalje voli poeziju, trenutačno misli da se bolje može izraziti kroz prozu.

Velimir Visković predstavio je autobiografsku knjigu "O drugima, o sebi", koja je već izazvala jednu prilično neugodnu polemiku o kojoj na Vrisku nije bilo riječi. Visković je u tekstovima o Slobodanu Šnajderu, Mani Gotovac, Igoru Mandiću, Nedjeljku Fabriju... zapravo progovorio o sebi najavljujući i drugi svezak memoara koji bi mogao imati naslov "Sentimentalna arheologija". Nikola Petković je ustvrdio da je Visković "izmislio Miljenka Jergovića i mnoge druge" te da je neumorno promovirao i borhesovce, kvorumaše, fakovce... Posebno opširno Visković je govorio o plagijatorima u hrvatskoj znanosti, ali i o tome kako je izgubio obećano mjesto na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (trebao je biti asistent Miroslava Šicela). Prisjetio se i kako mu je polemika oko Kiševe "Grobnice za Borisa Davidoviča" omogućila izravan kontakt s Miroslavom Krležom.

Satirični roman "Zavod za apatiju" predstavio je i Gordan Nuhanović, a u dječjem programu je nastupila Sanja Pilić, koja je u Rijeku došla s novom slikovnicom "Hoću biti velik!", koju je ilustrirala Željka Mezić. Da je Sanja Pilić doista popularna autorica (godinama je u samom vrhu najposuđivanijih autora u knjižnicama), svjedoči i događaj s riječke ulice u kojoj ju je srdačno pozdravio jedan mališan koji je bio na njezinu programu u fenomenalnoj Dječjoj kući u art-kvartu Benčić, novom i više nego prikladnom utočištu riječkog Vriska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije