Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benedikt Erlingsson

'Ponosan sam feminist, žene su uvijek spašavale svijet'

Benedikt Erlingsson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.11.2018.
u 14:32

Islandski redatelj osvojio je nagradu Lux za najbolji europski film.

U ozračju #MeToo pokreta, ali i dugogodišnje debate o položaju žena u europskoj i svjetskoj filmskoj industriji, ovogodišnje finale nagrade Lux koju dodjeljuje Europski parlament obilježili su snažni ženski likovi, u odreda politički i vrijednosno vrlo nabijenim filmovima, koji u kontekstu europskog skretanja prema populizmu i desnom radikalizmu motiviraju na građanski otpor društvenoj nepravdi, ali i propituju koliko pojedinac zapravo može učiniti i s kakvim posljedicama za sebe osobno.

Obiteljska povijest

U konkurenciji s njemačkim filmom “Styx” o utapanju izbjeglica i srpskom “Drugom stranom svega” o socijalizmu i nacionalizmu, filmsku nagradu Europskog parlamenta osvojio je islandski redatelj Benedikt Erlingsson s filmom “Halla ide u rat” koji je upravo prikazan i na Zagreb film festivalu.

– Žene su uvijek spašavale svijet, kako na globalnoj razini tako i u mojoj obitelji koja ima dugu povijest matrijarhata. Žene su i na prvim linijama borbe za očuvanje okoliša, o čemu sada govori moj film – opisao je u razgovoru za Večernji list Erlingsson, čija je angažirana humorna drama neformalno proglašena “najfeminističkijim filmom” ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Ja sam zaista ponosni feminist i nadam se da će to postati i ostati vrijednost oko koje postoji univerzalni konsenzus. Nemoguće je živjeti u današnjem svijetu i ne priznavati borbu za jednakost muškaraca i žena. Kao muškarac kojeg su odgojile žene, ja na to ne mogu pristati – rekao nam je nakon dodjele nagrade koju mu je uručio predsjednik Europarlamenta Antonio Tajani. Islandski redatelj iskoristio je priliku da pozove sve prisutne zastupnike na odlučnu akciju o očuvanju okoliša, na razinama mnogo većima od individualne i pomalo donkihotovske bitke u koju se u filmu“Halla ide u rat” upušta njegova junakinja boreći se protiv lokalne industrije aluminija.

– Živimo u čudnoj kulturi negiranja problema i odgađanja važnih odluka. Međutim, ekološki problem postao je neodgodiv, on traži da djelujemo odmah, sada, u nadi da će naši unuci imati gdje odrasti. Mislim da je dobro što se ova nagrada, osim estetskim, vodi i političkim kriterijem. Ako je izbor mojeg filma kao najboljega naznaka smjera u kojem će se kretati službena europska politika, to je meni kao stanovniku ovog planeta izuzetno ohrabrujuće – rekao nam je Benedikt Erlingsson. Radi se o redatelju dobro poznatom hrvatskoj publici, čiji je raniji hit “O konjima i ljudima” jedan od najboljih primjera uvrnutog smjera islandskog filma u koji se može uklopiti “Halla ide u rat”.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Gradski klinac u prirodi

– Odrastao sam usred Reykjavika, ali kao klinac sam radio na farmi koja me snažno inspirirala da snimim “O konjima i ljudima” prikazujući taj pomalo otuđeni, pa čak i bizarni, ali i iznimno oslobađajući način života u ruralnom Islandu. Upravo tamo povezao sam s prirodom na način koji me goni da doprinesem njezinu očuvanju. Kao redatelj, shvatio sam da o tome mogu najbolje govoriti jezikom koji poznajem, filmskim – zaključuje Benedikt Erlingsson. Njegov novi film “Halla ide u rat” uskoro će zaigrati i u neovisnim hrvatskim kinima.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije